Minder+graanhandel+van+en+naar+EU
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Minder graanhandel van en naar EU

In de eerste tweeënhalve maand van het afzetseizoen blijft zowel de export als import van granen van en naar de Europese Unie fors achter ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode.

De export van granen is vanaf 1 juli tot en met 16 september ruim 30 procent lager. Dit seizoen is tot dusver bijna 5 miljoen ton graan naar bestemmingen buiten de EU verkocht. Dat was vorig jaar nog 7,1 miljoen ton. Dit blijkt uit de export- en importcijfers voor granen die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland publiceert op zijn website.

Vooral de export van tarwe (-40 procent) en mais (-38 procent) is aanzienlijk kleiner. Wel is er iets meer gerst vanuit de Europese lidstaten verscheept naar overzeese bestemmingen. De kleinere export lijkt het gevolg van de tegenvallende oogstprognoses in grote delen van Europa.

Naast de uitvoer is er ook bijna 16 procent minder graan ingevoerd van buiten de EU. De teller van de invoer tot en met 16 september staat op 3,8 miljoen ton en dat was vorig jaar bijna 4,6 miljoen ton. In volume komt de kleinere import vooral voor rekening van harde tarwe, mais en gerst.

Netto-exporteur

Op basis van alle export- en importgegevens uit het douanesysteem is de Europese Unie dit seizoen tot half september netto-exporteur van 1,2 miljoen ton graan. Dat was vorig jaar in dezelfde periode ruim het dubbele (2,5 miljoen ton).

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer