Tarwenoteringen stabiel op redelijk niveau

De stabiele tarwemarkt krijgt deze week steun vanuit het WASDE-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) met iets lagere opbrengstcijfers en een daling van de theoretische wereldvoorraad.

Tarwenoteringen+stabiel+op+redelijk+niveau
© Wim van Vossen

De Matif in Parijs noteert de hele week prijzen van meer dan 203 euro per ton voor voertarwe op levering in december. De stabiele tarwemarkt met een redelijke prijsvorming wordt ondersteund door het WASDE-rapport van deze week.

Daarin is de wereldtarweoogst voor dit jaar naar beneden bijgesteld met ruim 2 miljoen ton tot bijna 731 miljoen ton. Met name de opbrengsten voor Australië en voor Rusland worden iets lager ingeschat. Als gevolg van het aanhoudende droge en koude weer stevent Australië zelfs af op de kleinste tarweoogst van de afgelopen tien jaar.

Kleinere eindvooraad

Het verbruik van tarwe voor het seizoen 2018-2019 berekent USDA in het WASDE-rapport op 745,60 miljoen ton. De aanpassingen van de opbrengst- en verbruikcijfers resulteren in een theoretische eindvoorraad op 1 juli 2019 van 260 miljoen ton. Dat is ruim 1 miljoen ton lager dan de berekende voorraad in het vorige rapport en 15 miljoen ton lager dan de eindvoorraden na vorig seizoen.

RVO meldt in het weekbericht granen dat de export van tarwe vanuit de Verenigde Staten en de Europese Unie nog steeds achterblijft vanwege de relatief goedkope tarwe uit vooral Rusland. Wel lijkt het er volgens RVO op dat ook Russische exporteurs nu een prijsstijging doorvoeren. Geruchten dat de Russische overheid de export van tarwe wil beperken worden vooralsnog ontkend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer