ABN+Amro+voorziet+stijging+tarweprijs
Nieuws
© Twan Wiermans

ABN Amro voorziet stijging tarweprijs

Bij een gelijkblijvende vraag en een verdere daling van de mondiale productie, verwacht ABN Amro dat de prijs van tarwe in 2019 verder stijgt.

ABN Amro gaat ervan uit dat de trend van een stijgende tarweprijs, zoals in de eerste weken van 2019, dit jaar veelal aanhoudt. Na vijf jaar van overaanbod zal de balans in de tarwemarkt komend seizoen een tekort opleveren.

Analisten rekenen met een krimp van de tarweproductie vanwege afnemende arealen in onder meer Rusland, India en Europa. De groeivraag naar tarwe voor levensmiddelen stijgt vooral in Azië. Voor verwerking in diervoeders daalt het gebruik van tarwe. Per saldo gaan de analisten van ABN Amro uit van een stabiele tarweconsumptie voor komend seizoen.

Zwakkere dollar

De verzwakking van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro is gunstig voor de concurrentiepositie van de Verenigde Staten op de tarwemarkt. Dat schrijft ABN Amro in een analyse over de markten voor agrarische grondstoffen.

De markt voor tarwe staat het komend jaar sterk onder invloed van de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Voorlopig houdt China nog vast aan een importtarief van 25 procent op Amerikaans tarwe. Het sentiment in de tarwemarkt zal aanmerkelijk verbeteren volgens ABN Amro als deze drempel wordt weggenomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  14° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  30 %
 • Vrijdag
  7° / -3°
  10 %
Meer weer