Schadelijke stoffen vrijgekomen bij brand Noblesse

Bij de brand bij slachtafvalverwerker Noblesse in Wijster zijn tien dagen geleden toch schadelijke stoffen vrijgekomen.

Schadelijke+stoffen+vrijgekomen+bij+brand+Noblesse
© Veiligheidsregio Drenthe

Het RIVM heeft op basis van monsters uit het getroffen gebied, op het land van een naburige boerderij, een verhoogde concentratie dioxines aangetroffen. De fabriek waar slachtafval van pluimvee wordt verwerkt, brandde in de nacht van 9 op 10 februari af.


Het RIVM nam grondmonsters in het gebied waar de rook zich had verspreid. Rond twee woningen en de boerderij in de directe nabijheid van de brand werden dioxines aangetroffen. De bewoners zijn daarvan op de hoogte gebracht. Vijf andere monsters bleken dioxinevrij te zijn.

Roetresten

Naast de dioxines kunnen ook roetresten die verder in het gebied zijn terecht gekomen, die schadelijke stoffen bevatten. Het gaat dan om zogenoemde PAK's. Veel roetresten zullen inmiddels door regen zijn weggespoeld.

Voor land- en tuinbouwbedrijven in het gebied blijven toch nog voorzorgsmaatregelen van kracht. Boeren die nog roetresten op hun land vinden, wordt geadviseerd hun dieren nog binnen te houden en nog geen mest uit te rijden.

Voedselveiligheid

Een gespecialiseerd bureau doet onderzoek naar de gevolgen voor de voedselveiligheid. Dat onderzoek kan nog een paar dagen duren. Daarnaast is het nog steeds onzeker of bij de brand in januari bij het naastgelegen afvalverwerkingsbedrijf Attero ook dioxines zijn vrijgekomen. De uitslag daarvan wordt binnenkort verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer