Politiek tevreden over aanpak stalbranden

De politiek is tevreden over de aanpak van stalbranden. Dat zei bestuurder Alfred Jansen van LTO Nederland vrijdag in de studio van Nieuwe Oogst TV.

In de Tweede Kamer werd donderdag gedebatteerd over dierenwelzijn en daarmee ook over stalbranden. Bij twintig stalbranden kwamen in 2018 ruim 120.000 dieren om het leven. Daarom wordt gewerkt aan extra maatregelen om stallen veiliger te maken.


Die branden veroozaken enorm veel leed voor zowel dieren als boeren en omwonenden. Meerdere sectoren willen daarom bestaande veestallen uitrusten met snelle detectiesystemen (warmtesensoren). Het gaat om plaatsing in de technische ruimte. Deze maatregel willen zij opnemen en borgen in de kwaliteitssystemen Holland Varken, IKB Kip en IKB Ei.

Flinke stappen gezet

Volgens Jansen hebben veehouders in 2018 al flinke stappen gezet in het brandveiliger maken van hun veestallen. 'Dat blijkt ook uit het onlangs verschenen EIB-rapport. Daarin lees ik dat we op de goede weg zijn en de juiste maatregelen nemen, zoals de verplichte elektrakeuring.'

Duizenden bedrijven hebben inmiddels een elektrakeuring gedaan en zijn goed bevonden. Dat is belangrijk, omdat kortsluiting een van de voornaamste oorzaken is van stalbranden. Elektrakeuringen dragen bij om de brandveiligheid van bestaande veestallen te vergroten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer