Veehouders scherpen brandveiligheid aan

'Als er brand ontstaat, is dat vaak in een technische ruimte', weet Hugo Bens van LTO/NOP-vakgroep pluimveehouderij. Om dat gevaar in te dammen, nemen varkens- en pluimveehouders extra brandveiligheidsmaatregelen.

LTO Nederland start een voorlichtingscampagne om de veehouders daarbij te ondersteunen. Bens heeft alle schakelapparatuur uit de stallen gehaald en in technische ruimtes geplaatst die brandwerend zijn. 'Als hier brand uitbreekt, is het de bedoeling dat de warmtedetector de brand snel detecteert. En vervolgens hoop ik snel actie te kunnen nemen, zodat de brand zich beperkt tot deze ruimte, want deze ruimte is zestig minuten brandwerend.'

• Lees ook: Veehouders maken werk van brandveiligere stallen

De sectorpartijen willen onder meer bestaande veestallen uitrusten met snelle detectiesystemen in de technische ruimte en een elektrakeuring. 'Als in een schakelkast een aansluiting niet goed vastzit, zou je al een vonkje kunnen krijgen en dan zou zomaar een hele kast uit kunnen branden. En als deze ruimte niet beveiligd was tegen het overslaan van brand, kan zelfs de hele stal afbranden.'

Duizenden bedrijven hebben inmiddels een elektrakeuring gedaan en zijn goed bevonden. 'Wij vinden dat elk dier dat verbrand er een te veel is. Die focus houden we vast', verzekert Bens. 'Wij werken met heel veel dieren en wij willen heel graag zorgen dat stalbranden zoveel mogelijk voorkomen worden, dat is ons doel.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer