Zorgen over gevolgen van dioxinebrand bij Attero

De CDA-fractie in Provinciale Staten van Drenthe is bezorgd over de gevolgen voor de omgeving van de brand in een plasticopslag van afvalverwerker Attero in Wijster. Zij vraagt Gedeputeerde Staten of de toezichthoudende taken wel goed zijn uitgevoerd.

Zorgen+over+gevolgen+van+dioxinebrand+bij+Attero
© André Weima

Bij de brand van twee weken geleden in een opslag met plastics, metaal en drankenverpakkingen is dioxine vrijgekomen. Dat blijkt uit metingen van het RIVM. Veiligheidsregio Drenthe adviseert boeren in een gebied van zo'n 700 hectare tussen Wijster en Hoogeveen-Oost het vee binnen te houden.

Het gras en de gewassen zijn voorlopig niet meer geschikt voor veevoer, geeft de veiligheidsregio aan. nader onderzoek moet nog uitwijzen hoe lang de dioxines aanwezig blijven in het gebied.

• Lees ook: LTO roept boeren rond Attero Wijster op tot alertheid

LTO Noord-regiobestuurder Jan Bloemerts noemt de situatie 'zorgwekkend', met name voor kippen-, vleesvee-, en schapenbedrijven.

'Dioxine is een nare stof, die wil je niet in de voedselketen hebben. Deze gehaltes zijn hoog, we raden aan het advies van de veiligheidsregio op te volgen. Het is een advies, geen dwingende maatregel. Het is de eigen verantwoordelijkheid van de ondernemers om hun dieren binnen te houden.'

Het meetgebied is intussen uitgebreid. 'Daarnaast moeten we kijken of, zoals het RIVM aangeeft, de dioxinegehaltes in het voorjaar dalen door groeiverdunning, of dat het gras moet worden gemaaid en afgevoerd', geeft de LTO Noord-regiobestuurder aan.

Wat voor gevolgen de schadelijke stoffen hebben voor het vee dat buiten liep, moet nog blijken uit vervolgonderzoek. LTO Noord en Attero zijn hierover in gesprek. Ook moet worden gekeken naar het effectgebied. Het onderzoeksgebied is daartoe uitgebreid.

Biomonitoring

LTO Noord wil dat bedrijven alle kosten op het afvalbedrijf kunnen verhalen. 'Het is een pittige brand geweest. De kunststoffen die zijn verbrand, hadden dioxinevrij moeten zijn. Dat waren ze niet', geeft Bloemerts aan.

Boeren rond Attero zijn naast directe schade, bezorgd over de imagoschade die ze mogelijk lijden. Zeker als afnemers horen dat ze in het risicogebied zitten.

Mede-auteur: Tienke Wouda

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer