LTO houdt vast aan actieplan stalbranden

De grote stalbrand vorige week in het Brabantse Biezenmortel heeft de discussie over stalbranden weer doen oplaaien. LTO Nederland betreurt het voorval maar houdt vast aan de ingezette lijn in het Actieplan Stalbranden.

Kortsluiting

LTO+houdt+vast+aan+actieplan+stalbranden
© Nieuwe Oogst

'We zijn ondanks deze brand op de goede weg', stelt Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Veiligheid en Pacht.

Circa 2.500 biggen en zeugen kwamen vorig weekend om het leven bij een brand in het Brabantse Biezenmortel. Drie van de vier stallen gingen in vlammen op. De brand verspreidde zich snel, waarschijnlijk via kanalen van het centrale afzuigsysteem voor de ventilatie dat in combinatie met een luchtwasser werd gebruikt.

De brand in Biezenmortel zorgde voor veel kritiek van organisaties voor dierenwelzijn en een aantal politieke partijen. 'Iedere brand is er een te veel', stelt ook de portefeuillehouder Veiligheid en Pacht van LTO Nederland. 'Maar het laat onverlet dat wij met ons Actieplan Stalbranden op de goede weg zijn om het aantal stalbranden terug te dringen.'

Een paar weken eerder bevestigde landbouwminister Carola Schouten dat ook in een brief aan de Tweede Kamer. De minister wees op de uitkomsten van een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Daarin werden de effecten en kosten van een aantal preventieve en schadebeperkende maatregelen onderzocht samen met verdere regelgeving om stalbranden in de toekomst te voorkomen.

Zie ook het interview met Alfred Jansen op Nieuwe Oogst TV


Uit het onderzoek blijkt dat de veehouderij, vooruitlopend op het onderzoek van het EIB, al drie maatregelen heeft opgepakt. Die zijn vooral gericht op het voorkomen van kortsluiting, de grootste oorzaak van stalbranden. 'Vanwege dierenwelzijn, milieu en klimaat is er steeds meer elektronica zoals luchtwassers in de stallen gekomen. Daardoor neemt de kans op kortsluiting ook toe.'

Jansen wil voortvarend verder om ook de andere maatregelen van het plan uit te voeren. 'Daarbij moet er wel een goed verdienmodel overblijven, de kosten van de maatregelen moeten worden doorberekend in de prijs van de producten.' Ook wil LTO zich meer richten op de consument: 'Wij willen laten zien dat wij er alles aan doen om branden te voorkomen', stelt Jansen.

Partij voor de Dieren, SP, GroenLinks, PvdA en PVV wilden deze week de minister naar de Kamer roepen naar aanleiding van de brand in Biezenmortel. Een meerderheid van de parlementariërs sprak afschuw uit over 'weer een stalbrand', maar voor een speciaal debat was er uiteindelijk te weinig steun.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer