Hoogwatergeul+wint+Nederlandse+bouwprijs
Nieuws
© Ruud Ploeg

Hoogwatergeul wint Nederlandse bouwprijs

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is de winnaar van de Nederlandse Bouwprijs 2019 in de categorie ‘Civiele Kunstwerken’. Dit werd maandag bekend gemaakt tijdens de Bouwbeurs in Utrecht.

De andere kandidaat voor de prijs in deze categorie was de Friese fietsbrug van biocomposiet. De prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt.

De hoogwatergeul werd op 23 februari 2017 in gebruik genomen. De komst van de geul in het gebied lag gevoelig vanwege de impact voor boeren en burgers. Het gebiedsproces liep daardoor moeizaam. Uiteindelijk moesten negen boeren en vijf burgers verhuizen. De grond die zij achterlieten is door een vrijwillige verkaveling toebedeeld aan de boeren die in het gebied konden blijven.

Lovende woorden

De jury was bij de nominatie al lovend over het project en sprak van 'een prachtig staaltje Hollandse Delta met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak.’ ‘Hier komt alles samen: klimaatadaptatie, natuurwaarde, verbeterde omstandigheden voor de boeren én een belevingswaarde door nieuwe recreatiemogelijkheden toe te voegen.’

De hoogwatergeul kostte 190 miljoen euro en werd gerealiseerd in het kader van Ruimte voor de Rivier. De Hoogwatergeul heeft een lengte van 8 kilometer en er zijn aan beide zijden nieuwe dijken aangelegd. De 800 meter lange bruggen aan de noord- en zuidzijde dienen als in- en uitlaat voor het water. Bij hoogwater bieden ze toegang tot de dorpen. De geul moet bij een eens in de 100 jaar voorkomende stormvloed water opvangen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 6°
  20 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  10 %
 • Zondag
  6° / 1°
  0 %
Meer weer