Rivierengebied veiliger dankzij verbeteringsprogramma's

Met het afronden van twee grootschalige waterveiligheidsprogramma's langs de Maas en de Rijntakken is het rivierengebied weer beter beschermd tegen hoogwater.

Rivierengebied+veiliger+dankzij+verbeteringsprogramma%27s
© VidiPhoto

Dit schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin evalueert ze de versterkingsprogramma's Zandmaas/Grensmaas en Ruimte voor de Rivier. Beide programma's zijn op tijd en binnen het beschikbare budget van 2,85 miljard euro gerealiseerd.

'Het rivierengebied is door beide programma's veiliger geworden en economisch, ecologisch en landschappelijk versterkt. Er is meerwaarde gecreëerd voor bewoners, recreanten, bedrijfsleven en natuur', aldus Van Nieuwenhuizen. Aanleiding voor de ingrijpende aanpassingen was het hoge water in 1993 en 1995.

Geulen, dijken en bruggen

Sinds 2006 is volgens Van Nieuwenhuizen hard gewerkt om deze rivierenlandschappen veiliger te maken voor omwonenden. Er zijn geulen gegraven, dijken aangelegd en bruggen gebouwd. Dit gebeurde veelal in samenwerking met lokale overheden, grondeigenaren en ook bewoners. Het doel was niet alleen om te zorgen voor betere hoogwaterbescherming, maar ook voor een uitbreiding van de natuur en verrijking van het landschap.

In het programma Zandmaas/Grensmaas is over een afstand van zo'n 200 kilometer gewerkt aan onder andere rivierverruiming en versteviging van de dijken. Doordat de Maas op verschillende plekken meer ruimte krijgt, ontstaat meer dan 1500 hectare nieuwe natuur.

Bescherming tegen hoogwater

Ook de ruim 30 projecten van Ruimte voor de Rivier zorgen voor betere bescherming tegen hoogwater langs de Waal, Nederrijn, Lek en IJssel en pakken voordelig uit voor recreatie en natuur, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer