Gelderland kiest voor dijkversterking Varik-Heesselt

Stuurgroep Varik-Heesselt, bestaand uit Gelderse regionale en lokale overheden, kiest voor het voorkeursalternatief dijkversterking met natuur- en watercompensatie in de uiterwaarden. Dit alternatief bevat geen binnendijkse hoogwatergeul.

Gelderland+kiest+voor+dijkversterking+Varik%2DHeesselt
© Joost de la Court

Het advies uit de regio aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is in lijn met een eerder voorlopig standpunt van de stuurgroep. Het definitieve advies is opgesteld nadat alle zienswijzen zijn verwerkt die na een terinzagelegging zijn binnengekomen.

In de regio bestaat veel verzet tegen de aanleg van een hoogwatergeul langs de Waal omdat dan de dorpen Varik en Heesselt van de buitenwereld worden afgesneden. De dorpspolder die zo ontstaat zou bij hoogwater onveilig zijn, vinden de inwoners.

Kwel

Verder zou een hoogwatergeul veel landbouwgrond kosten en extra kwel veroorzaken. Dat zou landbouw in het gebied onmogelijk maken, stelde LTO Noord eerder in een reactie op de plannen.

Van de vier stemgerechtigde stuurgroepleden stemden waterschap Rivierenland, gemeente Neerijnen en het ministerie van I& W voor dijkversterking met natuur- en watercompensatie in de uiterwaarden. Provincie Gelderland en de gemeente Tiel hebben een voorkeur voor het alternatief met een hoogwatergeul.

Besluitvorming

Het definitief advies van de stuurgroep wordt in juni ter besluitvorming voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland, aan het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Rivierenland en aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Neerijnen. Het advies gaat vervolgens naar de minister Van Nieuwenhuizen met het verzoek een voorkeursbeslissing te nemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer