Minister+zet+streep+door+hoogwatergeul
Nieuws
© William Hoogteyling

Minister zet streep door hoogwatergeul

De hoogwatergeul bij de Betuwse dorpen Varik en Heesselt is definitief van de baan. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat kiest in plaats daarvan voor dijkversterking met natuur- en watercompensatie in de uiterwaarden.

Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw volgt daarmee het advies van de meerderheid van de stuurgroep Varik-Heesselt. Dit is volgens haar de meest doelmatige maatregel om in het gebied aan de nieuwe veiligheidsnormen voor water te kunnen voldoen. Van Nieuwenhuizen: 'Het alternatief kan rekenen op draagvlak in de dorpen Varik en Heesselt. De bekostiging van de versterking is geregeld in het Hoogwaterbeschermingsprogramma'.

• Lees ook: Gelderland kiest voor dijkversterking Varik-Heesselt

Tegen de hoogwatergeul was veel verzet in de regio. Ook LTO Noord heeft zich uitgesproken tegen de nevengeul. Binnen de stuurgroep, die de minister adviseerde, was alleen provincie Gelderland nog voor de aanleg van de hoogwatergeul.

Gebiedsreservering

Op het gebied blijft wel een gebiedsreservering (Barro) tot 2050 rusten. Dat betekent dat er buiten het bestemmingsplan niet zoveel mogelijk is. Een nieuw bestemmingsplan mag geen grootschalige en of kapitaalintensieve ontwikkelingen mogelijk maken die de beoogde maatregel belemmeren.

LTO gaat zich ervoor inzetten dat deze reservering alsnog van het gebied af gaat. 'Niemand kan toch zo lang vooruit kijken in wat nodig is in een gebied', stelt bestuurslid Adri van der Geijn van afdeling LTO Noord afdeling Neerijnen. 'Zelfs tien jaar vooruit kijken is al onmogelijk. Kijk maar naar de ontwikkeling van zonneparken bijvoorbeeld. Het is gek om in dit gebied wel zo'n lange reservering op het gebied te houden.'

Onbelemmerde ontwikkeling

Volgens Van der Geijn is het onnodig. 'De veiligheid van de watergeul is ook op termijn niet te garanderen in het gebied. Daar verandert niets aan. De veiligheid bij Varik en Heesselt neemt af door de aanleg van de watergeul. Het wordt dan een soort badkuip die snel kan vollopen. Dat is altijd ons belangrijkste argument tegen de vaargeul geweest. De landbouw is daarnaast gebaat bij een onbelemmerde brede gebiedsontwikkeling. Anders ligt verpaupering op de loer. Bedrijven zijn minder goed verhandelbaar als er zo'n claim op het gebied ligt.'

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer