Hoogwatergeul+in+race+voor+Bouwprijs
Nieuws
© Ruud Ploeg

Hoogwatergeul in race voor Bouwprijs

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs in de categorie ‘Civiele Kunstwerken’. Volgens de jury is de hoogwatergeul een enorme ingreep in het landschap, maar oogt het toch bescheiden.

De hoogwatergeul werd op 23 februari 2017 officieel in gebruik genomen. Het project was omstreden, om die reden werd van de bijeenkomst geen feestelijk moment gemaakt. De komst van de geul in het gebied lag gevoelig vanwege de impact voor boeren en burgers. Het gebiedsproces liep daardoor moeizaam. Uiteindelijk moesten negen boeren en vijf burgers verhuizen. De grond die zij achterlieten is door een vrijwillige verkaveling toebedeeld aan de boeren die in het gebied konden blijven.

De jury spreekt van een prachtig staaltje Hollandse Delta ‘met veiligheid binnen een integrale gebiedsaanpak.’ ‘Hier komt alles samen: klimaatadaptatie, natuurwaarde, verbeterde omstandigheden voor de boeren én een belevingswaarde door nieuwe recreatiemogelijkheden toe te voegen.’

Ruimte voor de Rivier

De hoogwatergeul kostte 190 miljoen euro en werd gerealiseerd in het kader van Ruimte voor de Rivier. De Hoogwatergeul heeft een lengte van 8 kilometer en er zijn aan beide zijden nieuwe dijken aangelegd. De 800 meter lange bruggen aan de noord- en zuidzijde dienen als in- en uitlaat voor het water. Bij hoogwater bieden ze toegang tot de dorpen. De geul zou bij een eens in de 100 jaar voorkomende stormvloed water moeten opvangen.

In de categorie Civiele Kunstwerken is er nog een andere kandidaat. Het gaat om de biocomposiet fietsbrug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl (Friesland).

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer