%27Goed+ruwvoer+is+%C3%A9cht+de+basis%27
Achtergrond
© René Eijsink

'Goed ruwvoer is écht de basis'

Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond klaagt niet over zijn maiskuil. Zijn 135 koeien doen het er goed op. En door de aanvulling van aardappelvezels in het rantsoen vlogen de gehaltes in de melk omhoog.

De koeien van Vedder produceren dagelijks 29 liter melk. Het vetgehalte ligt op 4,57 procent en het eiwitgehalte op maar liefst 3,74 procent. Hoe doet Vedder dat?

'We hebben natuurlijk een mooie maiskuil, met 999 VEM en 354 gram zetmeel per kilo droge stof. Daar zijn we heel tevreden over. Goed ruwvoer is echt de basis, je moet je grond goed benutten. Ook voeren we een prima eerste snede. Maar het geheim zit 'm in de aardappelvezels', lacht de Drentse melkveehouder.

• Lees ook: Mais droog en vol VEM

Ruim vier cent meer uitbetaald

Vorig jaar betaalde hij 28 euro per ton vezels bij een hoeveelheid van 70 ton per maand. Nu kost het 24 euro per ton bij een hoeveelheid van 43 ton per maand. 'Aardappelvezels drijven de gehaltes op. En dat merken we goed bij de uitbetaling van FrieslandCampina. Afgelopen maand lag de garantieprijs op 37,25 euro per kilo melk. Wij ontvingen 41,55 euro per kilo, inclusief btw. Dat is toch ruim vier cent meer, op een flinke melkplas tikt dat door.'

Per koe voert hij dagelijks circa 5,2 kilo droge stof mais, 6,7 kilo droge stof gras en 4,1 kilo droge stof persvezels. Daarnaast geeft hij maximaal 8 kilo brok.

De maiskuil is prima geconserveerd, van broei is geen sprake. In oktober bracht de veehouder een dikke laag zand op het plastic. 'Die is een schoplengte dik, circa 30 centimeter. Er is geen beter conserveermiddel dan dat. Iedereen weet dat. Maar ja, het afspitten is natuurlijk niet mijn favoriete klusje.'

Bedrijfsgegevens:
• 135 koeien, 72 stuks jongvee
• 29 kilo melk per koe, 4,57 procent vet, 3,74 procent eiwit
• 40 hectare gras, 11 hectare mais
• 5,2 kilo droge stof mais per koe per dag

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer