Winterkuilen mais zijn beduidend kleiner

Bij veel boeren gaat 2018 de boeken in als een slecht jaar voor de mais. De winterkuil van melkveehouder Bas Fokkert is zo'n 33 procent kleiner dan gebruikelijk.

De melkveehouder uit het Overijsselse Holthone was er vorig jaar met het inkuilen vroeg bij. 'We hebben deze mais begin september al van het land gehaald. Ondanks enige beregening, had het toch duidelijk last van de droogte. We moesten dus wel actie ondernemen.'

En achteraf valt hem de kuilanalyse niet tegen met een drogestofgehalte van 38,5 procent, 980 VEM en een zetmeelwaarde van 350. 'Er zijn natuurlijk betere kuilen, maar in ons rantsoen kunnen wij hiermee goed uit de voeten.'

Telen voor de mesthoop

Om te voorkomen dat er schimmelvorming zou ontstaan in de kuil, heeft Bas niet alle geoogste mais gebruikt. 'In overleg met de loonwerker heb ik een aantal stukken, waarvan het vermoeden bestond op schimmelgevaar, over de wagen heen geblazen en op het land achter gelaten. Kijk, normaal teel je natuurlijk geen gewassen om daar een paar wagens vol van op de mesthoop te draaien. Maar het was op dat moment wel een bewuste keuze om het zo te doen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer