Start+volggewassen+prima%2C+ondanks+nieuwe+droogte
Achtergrond
© roelof de jong eigen foto

Start volggewassen prima, ondanks nieuwe droogte

Na de maisteelt volgt de keuze voor het volggewas. Voor de ene ondernemer hetzelfde als ieder jaar, terwijl de ander iets nieuws probeert.

Na de maisoogst komen de volggewassen over het algemeen behoorlijk op. Zeker gezien de aanhoudende droogte valt die opkomst mee. Toch is regen meer dan welkom. Hier en daar groeit het raaigras door vochtgebrek niet door.

• Lees ook: 'Flexibiliteit vanggewasverplichting is wenselijk'

Jolan van Noye in Escharen heeft woensdag beregend. Bij een aantal percelen zaaide de ondernemer na de mais tijdelijk grasland in. Het eerder gezaaide Maismeetnetperceel is vochthoudender en heeft geen kunstmatig water nodig. Wel hoopte Van Noye woensdag op regen.

Oogstomstandigheden

De Maismeetnettabel is op twee plaatsen veranderd. Marco Heijblok uit Hippolytushoef oogstte 7 oktober, Roelof de Jong uit Sibrandabuorren drie dagen later. 'De oogstomstandigheden waren fantastisch, de opbrengst viel tegen. De lengte was er, maar de stengels waren te dun. De kolven waren top en het voert goed', aldus Heijblok.

Ook bij Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond staat de groenbemester al gedeeltelijk boven. 'Een deel van de percelen is al gezaaid, daar is de groenbemester geen probleem. De rest moet nog worden gezaaid. We zaaien altijd rogge, dat staat ook dit jaar perfect. Ondergewerkt vormt dit een mooie basis voor volgend jaar.'

Rogge

Dick Davelaar uit Leusden was altijd liefhebber van rogge. Dit jaar heeft hij voor een deel Italiaans raaigras gezaaid. Wat hij hier het volgend voorjaar mee doet, weet hij nog niet. De gewassen hebben nauwelijks last van de droogte. 'Met dit weer verdampt er niet zoveel meer, zeker niet wanneer je dit vergelijkt met afgelopen zomer.'

Diezelfde ervaring heeft Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo. Hij zaaide helemaal Italiaans raaigras. 'Voor gele mosterd ben je te laat. Rogge is mooi, maar hier lastig onder te werken.'

Brouwgerst

Biologisch ondernemer Guido Frijns uit Reijmerstok heeft brouwgerst gezaaid na de mais. De gerst gaat na de oogst naar bierbrouwer Gulpener om te worden verwerkt tot biologisch bier. 'Voor grasklaver is het nu te laat, dat komt na de gerst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer