Mais droog en vol VEM

De kuilen van de deelnemers aan het Maismeetnet zijn wisselend van samenstelling. Gemiddeld valt de hoge VEM op, de hoeveelheid zetmeel is wisselend. Dit komt doordat niet overal voldoende kolf inzat, als gevolg van de droogte. De droge, warme zomer zorgde ook voor een vroege oogst en een vaak droge kuil.

Gemiddeld waren de kuilen van de Maismeetnetdeelnemers met 37,8 procent droge stof aan de droge kant en een stuk droger dan de 33,5 procent van de kuil van 2017. Het gemiddelde van de Maismeetnetkuilen van de laatste nazomer ligt iets onder de 1.000 VEM, ongeveer 25 hoger dan de in 2017 gewonnen kuilen. Overigens kuilde Marco Heijblok uit Hippolytushoef zijn mais ook toen met voederbieten in. De spreiding was in 2018 wel groter dan het jaar ervoor.

• Lees ook: 'Beregenen droeg bij aan voederwaarde'

De droogte van de afgelopen zomer maakte dat sommige ondernemers ook noodrijpe mais, met nauwelijks kolven, mee inkuilden. Mede hierdoor ligt de hoeveelheid zetmeel per kilo droge stof met 355 gram lager dan de 371 gram in 2017.

Toch klaagt niet iedereen. 'Zo'n goede kuil hebben we nog niet gehad. Met zoveel zetmeel en VEM is de kuil prima. Dit voert goed, we melken mooie gehalten', glimlacht Willy Aarts uit Hallum.

Té droge mais kan het hele jaar voor een probleemkuil zorgen

Bas Fokkert, melkveehouder in Holthone

Broeigevoeligheid

Aandachtspunt is de broeigevoeligheid. Ondanks de extra inzet bij het aanrijden, slaat de broei snel toe, merkt hij. 'Binnenkort dekken we de kuil af met stoomschillen. Dan wordt de kuil ook langer, wat de kans op broei vermindert', vertelt de melkveehouder.

De droge mais was voor Bas Fokkert (foto) uit Holthone reden voor extra maatregelen. 'We passen al meerdere jaren shredlage toe. Andere jaren wordt de mais altijd op een lengte van 22 tot 25 millimeter gepakt. Dit jaar op 12 tot 13 millimeter', vertelt hij.

'Met de fijnere delen hoop ik op een dichtere kuil met minder lucht, zodat broei geen kans krijgt. De heel droge delen van het perceel zijn zelfs niet in de kuil gegaan. Te droge delen kunnen broei geven, wat het hele jaar voor een probleemkuil kan zorgen.'

Niet ontevreden

Fokkert is niet ontevreden over de kuil. 'Bij ons TMR-rantsoen, met 9 kilo droge stof graskuil, 6 kilo droge stof snijmais en 8 kilo losse grondstoffen, past deze mais prima. De koeien geven daarbij gemiddeld 32 tot 33 kilo melk met 4,8 procent vet en 3,65 procent eiwit. Het doel is 3,8 procent eiwit. Gehalten worden steeds belangrijker.'

De maiskuil van Guido Frijns uit Reijmerstok is de uitschieter als het gaat om droogte. 'Hij is erg droog, misschien wel té droog. Nu blijft de mais nog koel en kunnen we goed voeren. Voor de zomer ben ik benieuwd of we de kuil koel houden of dat we sneller moeten voeren', vertelt de biologische ondernemer.

Ook opbrengst

De kuil van Gerrit de Jong uit Meerkerk is eveneens aan de droge kant. Hij is, net als Aarts, niet ontevreden. 'Dit jaar hebben we niet alleen voederwaarde, maar ook opbrengst. Niet zoveel opbrengst als in topjaar 2017, maar met 40 ton per hectare zit het niet helemaal tegen.'

Roan van Noye uit Escharen is tevreden over de voederwaarde. 'We hadden de mais vermengd met dat van een perceel dat noodrijp was. Dat perceel was droog en de planten hadden nauwelijks kolven. Blijkbaar vullen beide rijpingsstadia elkaar prima aan.' Het bedrijf, dat Van Noye samen met zijn ouders runt, begint over drie maanden aan de kuil. 'We verwachten dat ook dit straks prima melkt.'

Roelof de Jong uit Sybrandaburen voert de kuil nu al. Hij klaagt vooral over de voorbije zomer. 'Door de warmte en droogte hadden de koeien het moeilijk. Het rantsoen klopte toen ook niet helemaal. Nu is het rantsoen wel goed. De koeien zijn beter op conditie te houden en doen het gewoon goed.'

Kuilen in twee lagen

Qua kwaliteit zou de kuil beter kunnen. 'We kuilden in twee lagen. De meetnetmais ligt onderop. Daarbovenop ligt een wat nattere, andere kuil. Die mais had nog een week kunnen staan, maar we besloten om alles in één keer in te kuilen.'

Heijblok voert voor het derde jaar op rij een kuil van mais met voederbieten. Dit keer kuilde hij hele voederbieten in, het snipperen van vorig jaar was wat bewerkelijk. 'Het zuur in de mais maakt de biet zacht, het geeft kleine stukjes in de voermengwagen. Dat maakt selecteren lastiger.'

Bert Wissels uit Hengelo is content, vorig jaar was het in zijn regio extreem droog. Hij startte deze week met voeren met geplette gerst. 'Het vreetgedrag is in elk geval goed.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  9° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  55 %
Meer weer