Agrotafel+eist+kordate+aanpak+bevingsschade+boeren
Nieuws
© Dirk Hol

Agrotafel eist kordate aanpak bevingsschade boeren

De afhandeling van aardbevingsschades en het versterken van agrarische bedrijven in Groningen moet soepeler. Wanneer dat in de eerste helft van 2019 niet op de reguliere manier lukt, verlangt de agrarische tafel een 'snellere en kordate aanpak'.

Quick en clean-oplossingen, maar wel met de nodige zorgvuldigheid', gaf Rein Munniksma voorzitter van de Agrotafel maandagmiddag op het provinciehuis in Groningen aan.

Om dit te bereiken dringt de Agrarische Tafel gaswinning aan op een loket waar boeren in Groningen met hun (aardbevings)problematiek naartoe kunnen. Munniksma overhandigde maandagmiddag het adviesrapport aan rijk, gemeenten en provincie. 'We hebben te maken met slepende dossiers, waarover een knoop over moet worden doorgehakt.'

Voor alle dossiers moet de afwikkelingstijd daarom worden verkocht, vinden de vertegenwoordigers van het Gronings Agrarisch Jongerenkontakt, LTO Noord, Groninger Bodembeweging, Groninger Gasberaad, Nederlandse Akkerbouw Vakbond, Nederlandse Melkveehouders Vakbond en Stichting Boerenbelang Mijnbouwschade. 'De hand aan de ploeg voor snellere schadeafhandeling', geven zij aan.

Oude schades

Bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij liggen nog zo'n honderd, complexe oude boerenschades van voor 31 maart 2017 die niet zijn opgelost. In de zomer waren dat er nog driehonderd, maar tweederde van deze boeren is akkoord gegaan met een aanbod van de NAM.

© Geert Job Sevink

De Tijdelijke Commissie Mijnbouw Groningen heeft nog ongeveer 19.000 nieuwe schades die na 31 maart 2017 zijn geregistreerd, het is onduidelijk hoeveel schades hiervan afkomstig zijn van boerenbedrijven.

Volgens Munniksma is een boer wil een boer vooral een aanbod krijgen voor een totaalpakket aan maatregelen. Dat gaat verder dan zichtbare schades, stelt Munniksma. 'Waarom daalt de bodem in Groningen? Heeft zoutwinning daar ook mee te maken? Die bodembeweging in het aardbevingsgebied inzichtelijk krijgen, dat vergt onderzoek. Dat dient in juli volgend jaar te zijn afgerond.'

Asbest

Een ander voorbeeld van een integrale aanpak is een goede asbestregeling voor Groninger boeren die niet aan de huidige asbestregelingen mee kunnen doen. 'Een asbestregeling is een leuke regeling, als je dak op orde is. Maar als deze niet goed is, dan leg je op dit moment er geen nieuw dak op.

Veiligheid

Daarnaast moet ook meer aandacht komen voor immateriële schade, vindt de partijen. 'Onduidelijkheid over de manier waarop problemen in het aardbevingsgebied opgepakt worden en een gevoel van onveiligheid spelen een grote rol. Daarnaast hebben veel boeren zorg over het voortbestaan van het bedrijf. Ze moeten door terwijl de schade niet wordt opgelost en zelfs verder kan toenemen vanwege blijvende aardbevingsrisico's. 'Daarbij moet er een regeling komen voor mogelijke gevolgschade in de bedrijfsvoering en een regeling om het veiligheidsgevoel en immateriële schade te compenseren.'

Munniksma vindt dat instanties dit soort zaken achter de schermen moeten oplossen. 'Boeren moet daar geen last van hebben. Het interesseert hen echt niet waar de ene euro vandaan komt, van de Rabobank, ING of via Bitcoins. Als het maar in orde komt.'

Alma den Hertog die namens LTO Noord aan de Agrafel zit is blij met het aanbevelingsdocument. 'Ze kunnen niet meer om eens heen. We gaan er vanuit dat dit geïmplementeerd wordt. We hebben heel goede gesprekken gevoerd met andere partijen, ondanks dat de toon en manier waarop dat gebeurt weleens verschilt. Voor de boeren in Groningen is het heel belangrijk dat de Agrotafel wordt voortgezet.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer