Groningse+overheden+vechten+gasbesluit+aan
Nieuws
© ANP Persbureau

Groningse overheden vechten gasbesluit aan

De Groningse overheden gaan in beroep bij de Raad van State tegen het instemmingsbesluit van minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) voor de gaswinning.

De gemeenten, waterschappen, provincie en Veiligheidsregio Groningen vinden de belangen van de Groningers rondom versterking, schadeafhandeling en veiligheid te groot om de mogelijkheid tot beroep niet te gebruiken, stellen ze.

Zo zien zij de gemaakte afspraken over versterking van de huizen in het gebied niet voldoende terug in het besluit van Wiebes. De overheden vinden dat Wiebes niet uitgaat van de juiste uitgangspunten wat betreft de versterking, de schadeafhandeling en het veiligheidsbelang. 'Het is daarom niet duidelijk hoe de afweging tussen het belang van de Groningers en het belang van de leveringszekerheid was uitgevallen als hij wél van de juiste uitgangspunten was uitgegaan', stellen ze in een gezamenlijk persbericht.

Belangen

Verder concluderen de regionale overheden dat de minister in zijn definitieve besluit de belangen van inwoners onvoldoende toetst aan het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Kinderrechtenverdrag. 'Hiermee voldoet hij niet aan een eerder gestelde voorwaarde van de Raad van State', geven ze aan.

De overheden die betrokken zijn bij dit beroep zijn de provincie Groningen, de gemeenten Appingedam, Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Leek, Loppersum, Marum, Midden-Groningen, Oldambt, Ten Boer, Veendam, Westerwolde, Winsum en Zuidhorn, Veiligheidsregio Groningen en de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer