LTO Noord vraagt 175 miljoen uit bevingspot Groningen

LTO Noord-regio Noord vraagt 175 miljoen euro uit het Nationaal Programma Groningen. Het gaat om zo'n 15 procent van het totaalbedrag van 1,15 miljard euro dat de komende tien jaar beschikbaar komt vanuit het rijk om de economie en kwaliteit van de leefomgeving te versterken in de aardbevingsprovincie.

LTO+Noord+vraagt+175+miljoen+uit+bevingspot+Groningen
© DIRK HOL

'We vragen wat, maar Groningen krijgt er ook wat voor terug. We dragen flink bij aan de bijvoorbeeld de energiedoelstellingen en natuurinclusieve landbouw', reageert LTO Noord-regiobestuurder Alma den Hertog. 'Wij generen als sector al voor een op de zes inwoners van Noord-Nederland werkgelegenheid en dat moet vooral zo blijven.'

Met de 17,5 miljoen euro per jaar wil LTO Noord projecten samen met andere partners in het landelijk gebied uitvoeren.

• Lees ook: Kamer schrikt van relaas Groninger bevingboeren

Voor het verbeteren en verfraaien van karakteristieke boerderijen vraagt LTO Noord het meeste geld, namelijk 50 miljoen euro. Voor het programma Groninger stallen en schuren rekent ze op een bijdrage van 15 miljoen euro. Om het asbest te saneren van de Groninger schuren en stallen gaat de organisatie uit van financiële steun van 17,5 miljoen euro. Ook hoopt LTO Noord onder andere op steun voor de proeftuin kringlooplandbouw (3 miljoen euro), het impulsfonds insectensector (5 miljoen euro), en precisielandbouw (5 miljoen euro).

Grote zorgen

Volgens Den Hartog is de landbouw nog onvoldoende zichtbaar in het Nationaal Programma Groningen. Ze maakt zich grote zorgen over het proces rondom de invulling daarvan.

'We missen regio, werkgroepen lijken lukraak te worden samengesteld, de processen zijn niet helder en de landbouw is er vanaf het begin niet bij betrokken. Terwijl juist in de landbouw volop kansen en mogelijkheden liggen voor de ontwikkeling van Groningen. Het is een innovatieve sector, we zijn een onuitwisbare partner en heel belangrijk voor Groningen. Een gemiste kans', zegt Den Hertog.

Den Hertog biedt dinsdagochtend de plannen aan in een vorm van een taart en het pamflet 'Perspectief voor goed boeren in Groningen'. Dat gebeurt in het provinciehuis van Groningen. 'Op de taart staan enkele hapklare plannen waarmee de landbouw aan de slag wil als invulling voor het Nationaal Programma Groningen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer