Steun+bij+bouw+aardbevingsbestendiger+stal
Nieuws
© Tienke Wouda

Steun bij bouw aardbevingsbestendiger stal

Boeren in het aardbevingsgebied in Groningen krijgen ondersteuning bij de bouw van een nieuwe aardbevingsbestendiger schuur of stal. Dat gebeurt in de pilot Nije Heerd (nieuwe boerderij) dat deze week is gestart.

Met de proef hopen LTO Noord, Nationaal Coördinator Groningen, provincie Groningen, gemeenten Eemsmond, Ten Boer en Loppersum het krijgen van een vergunning voor de bouw van een nieuwe stal of schuur te versimpelen.

Tien agrarische ondernemers in de gemeenten Eemsmond, Loppersum en Ten Boer zijn voor de pilot geselecteerd.

Keukentafelgesprekken

De eerste keukentafelgesprekken met de boeren zijn ingepland. Samen met de boer maken adviseurs van de gemeente en een onafhankelijke (landschaps)architect een ontwerp voor de nieuwe opstal. Voorwaarde is dat de nieuwe schuur of stal goed in het landschap moet passen. Bij deze gesprekken is een onafhankelijk voorzitter aanwezig.

• Lees ook: Kamer schrikt van relaas Groninger bevingboeren

Als iedereen tevreden is met het ontwerp, kan de boer het verder uitwerken en indienen bij de gemeente. Omdat de gemeente heeft meegewerkt aan het ontwerp, wordt het makkelijker om een vergunning te krijgen, is de verwachting.

De initiatiefnemers hopen met de ervaringen uit de pilot het proces voor het realiseren van een nieuwe schuur of stal te vereenvoudigen voor boeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 5°
  10 %
Meer weer