LTO+Noord+trakteert+Groningse+gedeputeerde+op+taart
Nieuws
© Tienke Wouda

LTO Noord trakteert Groningse gedeputeerde op taart

LTO Noord-regiobestuurder Alma den Hertog heeft dinsdagochtend een taart overhandigd aan de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper.

Den Hertog maakte hiermee de LTO plannen voor de land- en tuinbouwsector in Groningen voor de komende tien jaar bekend. De sector vraagt hier 175 miljoen euro voor vanuit het Nationaal Programma Groningen. Provincie Groningen, de tien gemeenten in het aardbevingsgebied en het kabinet gaven begin oktober het startschot voor het programma.

• Lees ook: LTO Noord vraagt 175 miljoen uit bevingspot Groningen

Met dit programma werken regio en Rijk samen aan de economische versterking en de kwaliteit van de leefomgeving in het gebied. Ze vragen de regio om met ideeën te komen. Gedeputeerde Gräper gaf aan blij te zijn dat de landbouw al zo ver is met haar plannen. 'Misschien zijn jullie al verder dan wij', zei ze tegen Den Hertog. Ze stelde dat ze in 2019 samen met alle partijen aan de slag wil.

Taart voor de provincie Groningen
Taart voor de provincie Groningen © Tienke Wouda

Leefbaarheid

Gräper ziet de landbouwsector als belangrijke belanghebbende voor de provincie. 'Ik waardeer de sector. De landbouw is een belangrijker drager voor onze leefbaarheid.' Den Hertog maakt zich zorgen over de regie rond het Nationaal Programma Groningen. Ze vroeg de gedeputeerde om die als provincie op zich te nemen. 'Deze mist nog. Er is nog veel onduidelijk.'

Commissaris van de Koning Rene Paas, Alma den Hertog en gedeputeerde Henk Staghouwer voor het overleg van Gedeputeerde Staten .
Commissaris van de Koning Rene Paas, Alma den Hertog en gedeputeerde Henk Staghouwer voor het overleg van Gedeputeerde Staten . © Tienke Wouda

Gräper vindt dat de provincie scherp moet zijn op de zorgen die LTO Noord uit. 'Het is geen groot feest. Het is ingewikkeld om de kikkers allemaal in de kruiwagen te houden. Het is nieuw en hoe zorg je ervoor dat iedereen wordt gehoord. We hebben tien jaar de tijd. We hoeven niet alles in een paar maanden te doen. Maar ik had gehoopt iets verder te zijn dat we nu zijn.'

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer