1%2C8+miljoen+euro+bevingsschade+uitgekeerd
Nieuws
© Geert Job Sevink

1,8 miljoen euro bevingsschade uitgekeerd

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen heeft het eerste halfjaar ruim 1,8 miljoen euro aan schadevergoedingen uitgekeerd. Het ging om 650 schademeldingenbesluiten.

Bij meer dan 95 procent van de besluiten is er schade door gaswinning vastgesteld en sprake van een vergoeding. De hoogste vergoeding bedroeg tot nu toe ruim 16.000 euro, het gemiddeld is circa 2.700 euro. Dit heeft er mee te maken dat de Commissie is begonnen met besluiten over relatief eenvoudige, kleine schades onder 10.000 euro.

Er zijn twee bezwaren ingediend; tegen de verdagingsbeslissing en over de weigering van een voorschot voor kosten voor het indienen van een aanvraag.

De Commissie heeft de indruk dat bij schademelders die een besluit hebben gekregen aan het rechtvaardigheidsgevoel is tegemoet gekomen. De toepassing van het zogenoemde wettelijke bewijsvermoeden speelt daarin een belangrijke rol. Ook de begeleiding door zaakbegeleiders wordt als positief ervaren. Het belangrijkste punt van aandacht blijft volgens de Commissie de grote noodzaak om de voortvarendheid van de afhandeling te verbeteren. Ruim 17.000 schademeldingen moeten nog afgehandeld.

Bijkomende kosten

In totaal is er voor 34.000 euro aan bijkomende kosten vergoed. Er wordt bovendien wettelijke rente gerekend vanaf het moment waarop de schade aan een gebouw is ontstaan. Er is ruim 45.000 euro aan wettelijke rente uitgekeerd. Voor een deel van de besluiten is door schademelders nog geen vergoeding van bijkomende kosten aangevraagd. Dit kan alsnog.

Omdat bij elke melding een rondgang door het huis wordt gemaakt en alle andere zichtbare schades worden meegenomen, wordt er niet zelden meer schade vergoed dan gemeld. In circa de helft van de gevallen is hier sprake van. De meeste schades betreffen scheuren in binnenmuren. Bij vrijwel alle schademeldingen zijn er meerdere scheuren aanwezig in de woning. De hoogste vergoedingen ontstaan door een stapeling van meerdere schades en bijvoorbeeld een tegelvloer waar, door gebrek aan beschikbaarheid van een type tegel, een groter deel vergoed wordt.

Na het Besluit mijnbouwschade Groningen van de minister van Economische Zaken en Klimaat op 31 januari 2018, opende het schadeloket op 19 maart. Er kwamen direct circa 13.500 schademeldingen over van CVW. Sindsdien zijn er ruim 3.500 nieuwe schademeldingen gedaan. De Commissie startte in april haar werk en presenteerde die maand haar voorlopige werkwijze. In mei werden de eerste besluiten genomen. Momenteel neemt de Commissie circa honderd besluiten per week over aanvragen tot vergoeding van mijnbouwschade.

Deskundigen

Vooral het aantal beschikbare externe onafhankelijke deskundigen speelt de Commissie parten. De deskundigen zijn nodig voor het opnemen van de schade en een advies over de relatie met gaswinning en schadeomvang. Momenteel loopt een Europese aanbesteding voor het leveren van deze deskundigen. Binnen enkele weken verwacht de Commissie de uitkomst van de aanbesteding, die van groot belang is voor verbetering van de voortvarendheid van de schadeafhandeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer