LTO vertegenwoordigt twee derde van productie

LTO Nederland vertegenwoordigt 63 procent van de agroproductie en 53 procent van de boeren en tuinders. LTO-voorzitter Marc Calon: ‘Dat is behoorlijk hoog. Wij willen zorgen dat we representatief blijven.’

LTO+vertegenwoordigt+twee+derde+van+productie
© Dirk Hol

Dat zegt Calon in een interview met Nieuwe Oogst. Wageningen University & Research heeft in opdracht van LTO de representativiteit van de organisatie onderzocht onder professionele bedrijven met een standaardopbrengst van 25.000 euro en hoger. ‘LTO is een brede organisatie, met een sterke vertegenwoordiging in alle regio’s en sectoren. Met traditioneel een hoger aandeel onder de grotere bedrijven en bedrijven die de potentie hebben om te groeien en investeren.’

In de akkerbouw vertegenwoordigt LTO 72 procent van de productie, in de melkveehouderij 62 procent, in de vollegrondgroententeelt 65 procent en 55 procent in de pluimveehouderij. In de fruitteelt is dat 84 procent, de varkenshouderij 79 procent en de glastuinbouw 62 procent, dankzij de samenwerkingsverbanden met de NFO, POV en LTO Glaskracht.

Calon hecht belang aan een sterke representativiteit, om een vuist te kunnen maken in de belangenbehartiging. ‘De leden zien het belang om georganiseerd te zijn. We moeten de contributie elke dag opnieuw waarmaken en ons inspannen zodat meer ondernemers lid worden.’

• Lees ook: 'We hebben een professionele vechtmachine opgetuigd'

LTO gaat samenwerken met de grootste agrofoodbedrijven in het nieuwe collectief Agri NL. Calon: ‘Onze wijze van produceren moet zo zijn dat het geen negatieve effecten heeft op omgeving of volksgezondheid. We streven naar een landbouw die gewaardeerd wordt omdat ze in harmonie is met de bevolking en met respect voor mens en dier.’

Agri NL wil zich richten op het opzetten van het kwaliteitsmerk Agri NL, klimaat, verwaarding van mest en smart farming.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer