LTO wil oogstraming uien alleen in december

LTO Nederland pleit ervoor om de oogstraming voor uien enkel te baseren op de inventarisatie in december. Dat leidt tot een betere oogstraming en beïnvloedt de markt minder dan ook een inventarisatie in oktober.

LTO+wil+oogstraming+uien+alleen+in+december
© Han Reindsen

Voorzitter Adrie Bossers van LTO-werkgroep Consumptieaardappelen en Uien schrijft dat in een brief aan de Vaste Commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer. Het is een reactie op een brief van minister Eric Wiebes aan de Tweede Kamer.

• Lees ook: Wiebes tegen later verzamelen oogstcijfers zaaiuien

De minister van Economische Zaken en Klimaat vindt het later verzamelen van cijfers ten behoeve van de ramingen van zaaiuien onwenselijk. Het zou een verzwaring van de lastendruk voor boeren betekenen en extra kosten voor het Centraal Bureau voor de Statistiek, meldt Wiebes in de brief.

Onbetrouwbaar

LTO is het daar niet mee eens. 'De ervaring van de afgelopen jaren heeft geleerd, dat met name voor de uienmarkt, de inventarisatie van oktober regelmatig leidt tot onbetrouwbare statistieken. Het percentage uitval wordt in sommige jaren te laag ingeschat, waardoor er een substantieel kleiner volume voor de beschikbaar is dan volgens de gegevens van oktober wordt ingeschat. Dat beïnvloedt het marktsegment op negatieve wijze', schrijft Bossers.

Bij de inventarisatie van december is er een veel nauwkeuriger beeld van het uitvalpercentage. Dat leidt tot een betere oogstraming. Om die reden pleit LTO-werkgroep Consumptieaardappelen en Uien ervoor om de oogstraming van uien enkel te baseren op de inventarisatie van december.

Lastenverlichting

De Tweede Kamer heeft zich hier in ruime meerderheid ook voor uitgesproken door voor de motie Van den Berg/Geurts te stemmen. Minister Wiebes heeft aangegeven dat hij deze motie niet kan uitvoeren, omdat er sprake zou zijn van lastenverzwaring. 'Dat is echter niet juist: omdat er één inventarisatieronde af valt, is er juist sprake van een lastenverlichting', stelt Bossers.

Het grote voordeel van één inventarisatie, is dat het risico dat de markt een aantal maanden geleid wordt door een negatief marktbeeld, aanmerkelijk wordt verkleind. Daarmee wordt de positie van boeren en tuinders in de keten aanmerkelijk verbeterd. Reden waarom de LTO-werkgroep via de brief de Kamer vraagt om erop aan te dringen de motie alsnog uit te voeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer