LTO+Nederland+start+campagne+%23watkrijgtdeboer
Nieuws
© LTO Nederland

LTO Nederland start campagne #watkrijgtdeboer

LTO Nederland wil meer aandacht voor de inkomenspositie van boeren en tuinders. De maandag gelanceerde campagne #watkrijgtdeboer brengt de scheve verhouding tussen de consumenten- en boerenprijs onder de aandacht.

Met #watkrijgtdeboer wil LTO Nederland inzichtelijk maken hoe weinig van wat de consument betaalt naar de boer en tuinder gaat. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Universiteit Wageningen blijkt dat in het geval van een pak melk van 0,90 euro 0,33 euro naar de boer gaat.

Een aardappelteler ontvangt van een kilo aardappelen die in de supermarkt 1,30 euro kost, gemiddeld 0,17 euro. Pluimveehouders ontvangen nog minder voor hun eieren: 0,80 euro per tien scharreleieren middelgroot, terwijl de consument 2,24 euro voor een doosje van tien scharreleieren betaald.

Scheve situatie

LTO Nederland vraagt met #watkrijgtdeboer aandacht voor de 'scheve situatie' waarvan veel consumenten niet eens weet van hebben. Het inkomen van boeren en tuinders staat ondertussen al jaren onder druk terwijl de kostprijs oploopt. De consument wil niet alleen voedsel dat er mooi uit ziet en kwaliteit hoogwaardig is, maar is ook steeds meer geïnteresseerd in de wijze waarop zijn of haar voedsel is geproduceerd, aldus LTO.

'Boeren en tuinders willen ook duurzamer en op een diervriendelijke wijze produceren zonder overlast voor de omgeving. Daar horen investeringen bij die de kostprijs van boeren en tuinders verhogen. Echter deze extra kosten krijgen boeren en tuinders nu (nog) niet terugverdiend in de keten. Hoe dit komt, maakt deze campagne inzichtelijk.'

Weer

 • Zaterdag
  13° / 2°
  70 %
 • Zondag
  24° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
Meer weer