'Nieuwe wet maakt seizoensarbeid onbetaalbaar'

De nieuwe wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) maakt seizoensarbeid duurder. Het gevolg kan zijn dat teelten uit Nederland verdwijnen. Dat stelt LTO Nederland in een reactie op het wetsvoorstel dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

%27Nieuwe+wet+maakt+seizoensarbeid+onbetaalbaar%27
© William Hoogteyling

Het wetsvoorstel betekent dat vanaf 2020 tijdelijke arbeid fors duurder wordt, om werkgevers te bewegen meer mensen in vaste dienst te nemen. De invoering van de transitievergoeding vanaf dag 1 voor alle contractvormen en het flink duurder maken van de WW-premie voor tijdelijke contracten, leiden tot forse kostenverhogingen voor werkgevers met veel seizoensarbeid.

Het wetsvoorstel betekent volgens LTO voor telers een kostprijsverhoging van 7,5 procent en daarmee ondermijnt het de positie van telers in de keten. Volgens LTO Nederland, NFO, KAVB en LTO Glaskracht heeft het wetsvoorstel WAB grote gevolgen voor de teelt van groenten en fruit waarbij telers tijdens de oogst op grote schaal samenwerken met seizoenarbeiders.

Onbetaalbaar

Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, hekelt het wetsvoorstel. 'De stapeling van maatregelen én deze wet maakt seizoenarbeid onbetaalbaar voor werkgevers en treft seizoenarbeiders keihard in de portemonnee. Dat kan niet de bedoeling zijn van het kabinet', zegt hij.

Wij vrezen dat teelten van asperges, aardbeien en groenten uit Nederland zullen verdwijnen

Marc Calon, voorzitter LTO Nederland

'Deze werkgevers kunnen niet de keuze maken om seizoenskrachten een vast dienstverband te geven. Wij vrezen dat teelten van asperges, aardbeien en groenten uit Nederland zullen verdwijnen. Dit wetsvoorstel druist in tegen de wil van het kabinet om de ketenpositie van boeren en tuinders juist te versterken', aldus Calon.

Risico's

LTO Nederland en de vaktechnische organisaties blijven het gesprek voeren met minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en de Tweede Kamer om het duurder maken van seizoenarbeid ongedaan te maken en de risico’s van het in dienst nemen van medewerkers, vooral voor kleine werkgevers, te verlichten.

'In de afgelopen jaren heeft het kabinet meerdere maatregelen op elkaar gestapeld die het voor zowel werkgevers als werknemers zeer zeker niet aantrekkelijk hebben gemaakt. Dat is niet de weg en we blijven ons inzetten om dit tij te keren', laat de LTO-voorzitter weten.

Het is nog niet bekend wanneer de Tweede Kamer het wetsvoorstel behandeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer