%27Scheer+zwetende+kalfjes+over+rug%27
Nieuws
© Mariska Bloemberg-van der Hulst

'Scheer zwetende kalfjes over rug'

Om longproblemen te voorkomen is het aan te raden om kleine kalfjes te voorzien van een kalverdekje en zweterige kalveren over de rug te scheren. Dat schrijft dierenkliniek Dierenartsen Midden Brabant (DAMB) op haar website.

De kans op longproblemen steken de kop op vanaf de herfst tot het voorjaar. Volgens dierenkliniek DAMB is een goede biestvoorziening, voeding en watervoorziening voor de kalveren zeer belangrijk.

Hongerige kalveren of dieren met te weinig antistoffen, zijn erg gevoelig voor longinfecties. 'Het is daarom belangrijk om kalveren in de winter extra melk(poeder) aan te bieden', aldus de dierenartsen.

Tochtvrije huisvesting

Ook de huisvesting speelt een grote rol in de preventie. Kalveren moeten droog kunnen liggen in een schone en tochtvrije omgeving. Een goede scheiding van leeftijdsgroepen voorkomt dat het oudere jongvee de jongere dieren infecteert.

(Kleine) kalveren in iglo’s of aan de drinkautomaat hebben veel baat bij kalverdekjes. Kalveren die zweten of nat zijn door condens kunnen het beste over de rug geschoren worden. Deze kalveren krijgen het door het scheren niet te koud, het helpt juist om snel op te drogen zodat ze niet met een 'nat hemd' hoeven te staan.

Zieke dieren

Kalveren die ziek worden dienen snel opgespoord en behandeld te worden. Bij een grote uitbraak van longproblemen of langdurige problemen is het volgens de dierenartsen verstandig een longspoeling uit te laten voeren.
Met deze spoeling kan de veroorzaker van de longontsteking gevonden worden. Eenmaal bekend, kunnen gerichte maatregelen genomen worden.

Vaccinatie

Er zijn verschillende vaccinatiemogelijkheden die effectief zijn tegen virussen en bacteriën die longproblemen veroorzaken. Welk vaccin het beste is voor het specifieke bedrijf hangt van veel factoren af. Ook hierbij kan een longspoeling duidelijkheid geven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
Meer weer