GD drukt boer Veterinaire Eenheid bij verplaatsing jongvee op hart

Melkveehouders met plannen om hun jongveeopfok uit te besteden, doen er goed aan om de Veterinaire Eenheid aan te vragen voor ze dieren gaan verplaatsen. Dat is het dringende advies van Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

GD+drukt+boer+Veterinaire+Eenheid+bij+verplaatsing+jongvee+op+hart
© Twan Wiermans

Met deze Veterinaire Eenheid voorkomt de melkveehouder statuswijzigingen en extra onderzoeken. Een Veterinaire Eenheid is bedoeld voor bedrijven die op meerdere locaties rundvee huisvesten. Bijvoorbeeld door het melkvee op de ene locatie te houden en het overige vee op de andere locatie of wanneer veehouders regelmatig onderling runderen uitwisselen.

De runderen op alle locaties binnen de Veterinaire Eenheid worden door GD gezien als één rundveekoppel met gelijke diergezondheidsstatussen. Dit betekent dat veehouders zorgeloos de runderen kunnen verplaatsen tussen beide locaties.

Dringend advies

Het is belangrijk dat de betrokken bedrijven, voor de Veterinaire Eenheid tot stand komt, dezelfde diergezondheidsstatussen hebben. Daarom is het dringende advies de Veterinaire Eenheid aan te vragen voordat veehouders de dieren verplaatsen.

Heeft de veehouder de dieren namelijk verplaatst naar een ander Uniek Bedrijfsnummer (UBN) en blijkt het betreffende bedrijf bij het aangaan van de Veterinaire Eenheid een lagere diergezondheidsstatus te hebben, dan is wanneer de dieren weer terugkomen naar het eigen bedrijf altijd aanvoeronderzoek nodig. Dat geldt ook als op de locatie waar de dieren naartoe gaan, geen andere dieren staan. Veehouders kunnen met hun vragen terecht bij hun GD-buitendienstmedewerker.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer