Goed gebruiksvee is gewild

Er is vraag naar goed fokvee. Zowel om in te zetten op melkveebedrijven in het binnenland als voor export. Het aanbod houdt niet over, met als gevolg een opwaartse druk op de prijzen.

Goed+gebruiksvee+is+gewild
© Anjo de Haan

Fosfaatrechten spelen een grote rol bij de keuzes die melkveehouders maken. Ook vraag en aanbod van fokvee ondervinden de gevolgen van de jongste productiebegrenzing voor melkveebedrijven. Voor melkveehouders is het een must om de beschikbare productieruimte optimaal te benutten. Dit betekent dat de ruimte die er op een bedrijf is voor melkvee, wordt besteed aan goed producerende melkkoeien waarmee geld te verdienen is.

Handelaren merken dat melkveehouders sneller afscheid nemen van koeien die niet aan die voorwaarden voldoen. En in alle gevallen geldt dat melkveehouders hun fosfaatrechten niet onbenut willen laten. In de meeste gevallen fokken melkveehouders zelf jongvee op en vervangen ze vrijkomende ruimte met zelfgefokte vaarzen.

Waar de eigen aanfok in een bepaalde periode kleiner is dan de afvoer van koeien, komt aankoop van vaarzen of nieuwmelkte koeien in beeld.

Stevige prijzen

De vraag spitst zich toe op kwalitatief hoogwaardig gebruiksvee. Daar worden stevige prijzen voor betaald, voor een goede vaars al snel tussen de 1.200 en 1.500 euro. Handelaren melden dat er geen sprake is van een overvloedig aanbod van goed gebruiksvee. Toch lijken vraag en aanbod redelijk op elkaar aan te sluiten.

Aanbieders van gebruiksvee zijn veelal ook veehouders die puzzelen met hun fosfaatruimte. Hier geldt het omgekeerde als bij de kopers: als sprake is van een grotere vaarzenaanfok dan de afvoer van melkkoeien, kan vaarzenverkoop een optie zijn om overschrijding van de fosfaatruimte te voorkomen.

Rusland grote afnemer

Het afgelopen jaar zijn veel pinken en vaarzen voor export verkocht. Rusland was de grootste afnemer. Daar zijn vooral kortdrachtige pinken naartoe gegaan. Langer drachtige dieren vertrokken onder meer naar Engeland. Dit land nam net als Spanje en Polen ook nieuwmelkte vaarzen af.

De stroom exportvee krimpt door vermindering van het jongveeoverschot. Boeren proberen de fosfaatruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Vraag naar exportjongvee is er nog steeds. Door de disbalans stijgt de prijs. Een pink, geschikt voor Rusland, doet 1.050 euro.

• Bekijk de marktprijzen van gebruiksvee

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer