Praktijk van biestmanagement is weerbarstig

Ieder uur dat de biest later gemolken wordt, loopt de kwaliteit van de biest terug. En ieder uur dat het kalf later biest krijgt, neemt de darmwand er minder van op. Daarom zijn veel, vaak, vers en vlug dé kernwoorden als het om biestmanagement gaat. Maar waar de theorie zo eenvoudig klinkt, kan de praktijk weerbarstig zijn.

Praktijk+van+biestmanagement+is+weerbarstig
De Heus

In de eerste vijf maanden van de kalveropfok, de startfase, zijn gezondheid en vitaliteit van doorslaggevend belang. Omdat de kalveren zonder immuniteit worden geboren, moeten ze nog weerstand opbouwen, vooral door de gift van biest.

Mark van der Heijden, voorzitter Vakgroep Gezondheidszorg Herkauwer: 'De immuunglobulinen in de biest activeren het immuunsysteem van het kalf en bieden weerstand tegen ziektekiemen. Het belangrijkste bij de kalveropfok is dus de focus op de biestvoorziening.'

Kalverdiarree en biestmanagement

In de praktijk is Van der Heijden wel eens een bedrijf tegengekomen waarbij het aanscherpen van het biestmanagement de oplossing was voor kalverdiarree. 'Met een aantal aanpassingen, die wel extra arbeid van de veehouder vergden, wisten we in dit bedrijf de situatie te verbeteren. Voor de melkveehouder was het belangrijk om nauwkeuriger om te gaan met de gift van de biest. In dit geval was dat de oplossing.'

• Kom erachter wat je volgens onafhankelijke experts nog meer kunt doen om de kalveropfok te optimaliseren

Biestmanagement in de praktijk

Melkveehouder Annemarie van den Berg, die samen met haar man Wilco een melkveebedrijf met zo’n 360 koeien runt, weet ook dat het belangrijk is om je kalveren zo snel mogelijk zoveel mogelijk verse biest te geven.

'Maar in de praktijk lukt dat gewoon niet altijd', zegt Van den Berg. 'De jongveeopfok kost op een groot melkveebedrijf gewoon heel veel tijd. Dat gaat niet alleen ten koste van alle andere werkzaamheden, maar ook van je nachtrust.'

Vaak en veel: willen kalveren dat wel?

Volgens de melkveehouder kan het al moeilijk zijn om de biest er überhaupt in te krijgen. 'Waar sommige kalveren meteen door hebben hoe ze moeten drinken, moet ik met andere wel een paar dagen 'vechten'. Je moet er veel tijd in steken en erbovenop zitten, dan lukt het', vertelt ze.

'Gelukkig vind ik de kalfjes de leukste beesten van het bedrijf, maar je moet er wel geduld mee hebben.'

• Waar loopt Van den Berg nog meer tegenaan in haar dagelijks werk en hoe lost ze dit op? Lees het in haar blog: 'Niet alle kalfjes willen vaak en veel biest drinken'

De Heus

De Heus is een internationaal opererende onderneming met als kernactiviteit de productie en vermarkten van hoogwaardige diervoeders. Sinds de oprichting in...

Lees verder »

Meer van De Heus

Lees ook

Meer artikelen van De Heus »

Artikelen over De Heus