Online cursus jongveeopfok werpt vruchten af

'We vangen meer geld voor de Belgische Blauwe stiertjes', verklaren Dineke en Geert Stevens uit Holten. Dat is het resultaat van de tijd die het echtpaar de afgelopen maanden online doorbracht voor de cursus jongveeopfok.

Dineke en Geert Stevens melken ruim honderd koeien. Ze volgden onlangs een online cursus JongveeSignalen van trainingsbedrijf CowSignals. 'Want de jongveeopfok kan altijd beter', zegt de melkveehoudster. 'We hadden nogal eens jonge kalveren met diarree en oudere kalveren kampten met een groeidip.'

Na het volgen van de cursus besloot het echtpaar om de biestverstrekking nog meer aandacht te geven. 'Na het kalven melken we de koe meteen met de mini-melker of in de melkstal. Daarna gaat de biest zo snel mogelijk het kalf in. Dan krijgt het de meeste antistoffen binnen.'

Minder diarree

Dat resulteerde in sterkere kalveren met minder diarree. Ook besloot het stel om kalveren grotere porties kunstmelk te verstrekken. 'Vooral Belgische Blauwe stiertjes geven we royaal kunstmelk, 3,5 liter per keer op basis van 160 gram melkpoeder. Ze groeien harder en dat wordt beloond met een hogere verkoopprijs.'

Ook het oudere jongvee, dat na het spenen met een groeidip kampte, werd onder de loep genomen. 'En wat bleek, de overgang van strohok naar roosters was te groot. Dus hebben we voor deze groep een binnenmuur opengebroken en een strohok gecreëerd.'

Cursus

'Nascholing is in deze sector niet vanzelfsprekend', stelt Margo Meijerink van LTO Noord. De Duurzame Zuivelketen stelt de online cursus daarom met korting beschikbaar voor melkveehouders. 'Met de online training wil de Duurzame Zuivelketen verkennen of er onder melkveehouders animo is voor deze manier van bijscholen. Bijna vijfhonderd boeren hebben de cursus inmiddels al gevolgd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  10° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  9° / 2°
  20 %
Meer weer