Aanpak+wateroverlast+Meerssen
Nieuws
© Peter van Houweling

Aanpak wateroverlast Meerssen

Wateroverlast door hevige regenval in de kernen van Meerssen en Oirsbeek-Amstenrade moet binnen tien tot vijftien jaar flink zijn verminderd.

Dat is de ambitie van een samenwerking tussen waterschap, LLTB, gemeenten en enkele andere partijen. De samenwerkingsovereenkomsten zijn donderdag ondertekend.

Doel is dat burgers maximaal eens in de 25 jaar wateroverlast hebben. 'Het idee is de omgeving zo in te richten dat hevige regenbuien niet meer tot wateroverlast leiden in de kernen van Meerssen en Oirsbeek', vertelt Bert Merx, bestuurslid van LLTB-regio Zuid-Limburg.

• Bekijk ook: Minister bezoekt boeren Meerssen na wateroverlast

'Gemeenten, inwoners, natuurbeherende organisaties en agrariërs zullen maatregelen treffen om overlast tegen te gaan.' Zo wordt van inwoners verwacht dat ze hun regenwater afkoppelen en gaan de gemeenten Schinnen en Meerssen de publieke verharding afkoppelen van het watersysteem. Ook worden buffers aangelegd voor extra waterberging.

Water vasthouden

Ook is de ambitie om in 2030-2035 circa 10 millimeter extra water vast te houden in het landelijk gebied, zowel in de natuur als in agrarisch gebied. Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt hiervoor de mogelijkheden. 'De komende tijd wordt bekeken hoeveel van deze ambitie daadwerkelijk haalbaar, betaalbaar en inpasbaar is', zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. 'Het liefst willen we oplossingen die tot een win-winsituatie leiden waarbij de agrariërs baat hebben.'

De landbouw werkt hier overigens al aan via de huidige erosiemaatregelen. Die zorgen voor een buffering van 7 tot 10 millimeter. Maar mede door de klimaatverandering blijft wateroverlast in de Zuid-Limburgse beekdalen een probleem.

Meer ideeën

Merx: 'We kennen effectieve maatregelen, maar boeren en bedrijfsadviseurs hebben waarschijnlijk nog meer ideeën. Deze gaan we met een ondernemersgroep en de WUR op een rij zetten.' Mogelijk vinden er daarna nog proeven plaats op Proefboerderij Wijnandsrade.

Naar verwachting komt de WUR in februari 2019 met een tussenrapportage en instrumentenlijst. Hiermee kunnen overheden in overleg treden met agrariërs in het gebied, om te kijken wat wel en niet kan. 'We werken aan een lijst van maatwerkmaatregelen die kunnen worden toegepast', zegt Veltmans.

'Als maatregelen redelijkerwijs niet voor rekening van agrariërs kunnen komen, is de overheid bereid een aantal maatregelen te financieren, als dat nodig is om de bescherming van burgers te verbeteren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer