Boeren: Rijnland faalt tijdens wateroverlast

Boeren in de Middelburg-Tempelpolder in Reeuwijk vinden dat het hoogheemraadschap van Rijnland heeft gefaald tijdens de wateroverlast op 5 september. Om boomkwekerijen te sparen, werd een deel van het water in hun polder gepompt.

Boeren%3A+Rijnland+faalt+tijdens+wateroverlast
© Koen van Wijk

'Wij zijn gebruikt door het hoogheemraadschap van Rijnland om de planten en boompjes in Greenport Boskoop te sparen. Daar staat een kapitaal op het land, dus we begrijpen dat belang. Maar laat ons ondertussen niet zitten', zegt Jan van der Werf van LTO Noord Bodegraven. 'We willen schadevergoeding voor het gebruik als piekberging.'

Volgens de melkveehouder heeft Rijnland geblunderd bij de calamiteit en daar is hij nog boos over. Het waterschap zette na de extreme buien op woensdagmorgen 5 september mobiele noodpompen in om het boomkwekerijgebied droog te pompen. Een deel van dat water ging de naastgelegen Middelburg-Tempelpolder in, bijna 3 meter dieper gelegen.

Hulppomp

Pas donderdagmiddag kwam er een hulppomp om het Tempelgemaal bij te staan. 'Rijnland zei dat er eerder geen pomp beschikbaar was, maar deze pomp stond gewoon in een loods. Bovendien woont hier een loonwerker die ook pompen heeft, maar die is niet gebeld', zegt Van der Werf.

Het gevolg was dat de 500 hectare grote Middelburg-Tempelpolder voor de helft onder water heeft gestaan. Pas op 11 september was het land weer droog.

Waardeloos

'De laatste grasoogst in de polder is voor de helft verloren gegaan. Na drie dagen onder water is het gras waardeloos. Ik had een snede klaarliggen om binnen te halen. Dat heeft me zo'n 1.500 euro per hectare gekost. Daarmee heb ik nog geen nieuw voer.'

Komende week willen de zeven getroffen melkveehouders gezamenlijk een schadeclaim indienen bij het hoogheemraadschap van Rijnland. Daarnaast wil Van der Werf namens LTO Noord een afspraak maken over de calamiteitenberging. 'Het is prima als dit een calamiteitenberging wordt, maar dan met een goede schaderegeling en een protocol.'

Evaluatie

Het hoogheemraadschap wil nog niet inhoudelijk reageren. 'We zitten nog in een droogtesituatie die extra capaciteit van onze organisatie vergt. Pas na het afschalen van de droogtecalamiteit komen we aan de evaluatie van de wateroverlast toe', aldus een woordvoerder van Rijnland.

'We zullen dan analyseren wat goed ging en wat niet en welke maatregelen nodig zijn. Maar tegen deze extreme neerslag is geen kruid gewassen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer