Waarschuwing voor gebruik greppelfrees

Boeren moeten bij het gebruik van een greppelvrees alert zijn op leidingen en kabels onder hun percelen. Met een KLIC-melding kan graafschade worden voorkomen.

Waarschuwing+voor+gebruik+greppelfrees
© VidiPhoto

Het afgelopen jaar zijn in Noord-Nederland meerdere incidenten met de greppelfrees geweest, zegt Nico Willemsen namens het Kabel en Leidingoverleg (KLO).

'Wat we zien is dat agrariërs geen KLIC-melding doen bij het gebruik van de greppelfrees. Hierdoor hebben ze geen zicht op welke kabels en leidingen er in het perceel liggen. De kans op persoonlijke ongelukken is hierdoor groot. Bij een van de incidenten is een gasleiding geraakt. Dat mag in de toekomst wat mij betreft niet meer gebeuren.'

De KLO en De kabel -en leidingeigenaren, verenigd in het Platform Netbeheerders (PNBH) zien een flinke toename in het gebruik van de greppelfrees door boeren. Hieraan kleven risico's voor schade aan leidingen en kabels, waarschuwen de brancheorganisaties.

Snel afvoeren

Willemsen toont begrip voor de toename. 'Bij zware buien kan de bestaande ontwatering het water vaak niet snel genoeg afvoeren. Agrariërs gaan dan over tot het frezen van geulen in hun akkers waardoor het overtollige water af kan vloeien richting het oppervlaktewater. De meeste machines kunnen ruim 70 centimeter diep frezen. Als de trekker in de natte grond wegzakt, kan algauw een diepte van ruim 1 meter of meer worden bereikt.'

De KLO en Het PNBH melden dat bij grondbewerkingen dieper (of die dieper kunnen gaan) dan 50 centimeter agrariërs wettelijk verplicht zijn om een KLIC-melding te doen bij het Kadaster. Die stuurt dan u een overzicht met netbeheerders die eigenaar van de kabels en leidingen in het perceel zijn. De netbeheerder stuurt vervolgens binnen 2 werkdagen per e-mail een link naar de benodigde informatie.

Voor grondbewerkingen tot aan 50 centimeter diepte hebben agrariërs een vrijstelling van de wettelijke plicht om een KLIC-melding te doen voor mechanische grondbewerking. 'Soms liggen kabels of leidingen ondieper. Bijvoorbeeld op een kopeind na het met kilverbak bol leggen van een perceel', aldus Willemsen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer