Risico op wateroverlast Kruisland kleiner

Met een symbolische handeling hebben donderdag alle partijen die samenwerken in het project 'Cruijslandse Kreken en Smalle Beek' een stap gezet in het minder kwetsbaar maken van het gebied voor wateroverlast.

Risico+op+wateroverlast+Kruisland+kleiner
© Peter van Houweling

Een druk op een knop symboliseerde de inwerkingstelling van een gebiedsregeling, waardoor gemaal Brooymans tussen Kruisland en Steenbergen niet pas gaat malen als het peil bij het gemaal stijgt, maar al als er veel water onderweg is uit hoger gelegen gebieden. Dat gebeurt vanaf nu automatisch.

Na zware regenval was de meeste overlast vaak pas na een dag, als het water uit de hogere gebieden de Kruislandse polders bereikte. Het is het eerste project dat gerealiseerd is om het gebied minder kwetsbaar te maken voor wateroverlast.

Ecologische verbindingszone

De komende jaren vinden nog diverse maatregelen plaats. Daarvoor zijn twee redenen. De ene is de ecologische verbindingszone (EVZ) die gerealiseerd moet worden. De andere is de wateroverlast waarmee vooral akkerbouwers in het gebied vaker te maken hebben.

Diverse partijen, waaronder Waterschap Brabantse Delta en boeren, hebben de afspraken vastgelegd in een uitvoeringsovereenkomst. Er vinden al jaren gesprekken plaats tussen de boeren en het waterschap. Het lukte het waterschap niet om voldoende grond te verwerven voor de EVZ en kreekherstel. Tegelijk zagen boeren het risico van wateroverlast toenemen. Volgens projectleider Marc Treffers van het waterschap voldoet het watersysteem voor het grootste deel wel aan de landelijke eisen.

Ruil

De gesprekken resulteerden in een ruil: het waterschap verbetert het watersysteem en de boeren werken in ruil daarvoor op eigen grond mee aan ecologische verbindingszones. Hoe meer boeren dat doen, hoe meer het waterschap doet aan het robuuster maken van watersysteem.

'Tegenover elke watermaatregel staat een natuurinitiatief', zegt Treffers. 'Het moet in balans zijn. Anders bevoordelen we agrariërs in het gebied boven agrariërs in andere gebieden van het waterschap.'

Knelpunten

Het waterschap heeft samen met de boeren de knelpunten in het gebied in beeld gebracht. Dat resulteerde als eerste in de gebiedsregeling die nu in werking is gesteld.

In de uitvoeringsovereenkomst staat dat nog 3,7 kilometer EVZ van 25 meter breed gerealiseerd zal worden, eventueel in combinatie met kreekherstel. Bovendien moet er nog 4,5 hectare waterberging komen. De EVZ omvat onder andere het afgraven van akkerranden langs kreken. Ook dat draagt ook bij aan waterberging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer