Zuiderzeeland pakt wateroverlast in Noordoostpolder aan

Met een investering van zo'n 2,5 miljoen euro in extra afvoercapaciteit gaat Waterschap Zuiderzeeland de wateroverlast bij Schokland tegen. Met het geld moet de kans op inundatie in een gebied van 280 hectare de komende dertig jaar flink afnemen, evenals de wateroverlast op landbouwpercelen.

Zuiderzeeland+pakt+wateroverlast+in+Noordoostpolder+aan
© Persbureau Noordoost

De maatregelen ten zuidoosten van Emmeloord zijn nodig omdat door krimp van de veenpakketten het grondwaterpeil in het gebied omhoog komt. Het gaat om het plaatsen van twee zogenoemde voortstuwers in de Johannes Posttocht en de Hannie Schafttocht en het verbreden van de Vliegtuig-d-tocht. Het algemeen bestuur van Zuiderzeeland heeft hier dinsdag mee ingestemd.

Grondwaterpeil

Bodemdaling in het gebied leidt steeds vaker tot wateroverlast. Boeren kunnen na de winter later op hun percelen en ondervinden ook gedurende het teeltseizoen de nadelige gevolgen van het opkruipende grondwaterpeil.

Onderbemaling van het gebied, wat werd voorgesteld door de boeren, wees het waterschap eerder af omdat dit het proces van bodemdaling alleen maar zou versnellen.

Waterschap Zuiderzeeland zegt dat de maatregelen die nu worden getroffen zijn bedoeld om de effecten van neerslagpieken te verminderen, zonder dat ze bijdragen aan extra bodemdaling.

Transitie

Hoewel het pakket ingrepen voorlopig voldoende moet zijn, moeten boeren ook blijven nadenken over een 'transitie', een andere manier van grondgebruik, waarschuwt Zuiderzeeland. 'De maatregelen dragen bij aan de oplossing van de huidige problemen en hebben op de lange termijn een positief effect op de mogelijkheden voor transitie', aldus het waterschap.

Secretaris Marit van Boheemen van de belangenvereniging Noordwest-Schokland is blij dat nu stappen worden gezet. 'We zijn als belanghebbenden wel tevreden. Naast onderbemaling is dit een next best oplossing voor ons als boeren. We moeten het zo ook de komende twintig jaar nog zien uit te houden.'

Akkerbouwer blijven

Volgens Van Boheemen wordt er door de betrokken boeren wel degelijk nagedacht over hoe het verder moet met het gebied. 'We zouden het liefst hier allemaal akkerbouwer blijven, maar worden eigenlijk wel gedwongen om wat anders te zoeken.

Het probleem is volgens Van Bohemen dat die alternatieven er in het agrarisch grondgebruik nu nog niet zijn. 'Een mogelijkheid is om in het gebied een zonnepark te realiseren. Dat vraagt van de ondernemers om heel anders te gaan kijken naar hun grond.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer