Roep om actie na overstroming Boskoop

Welke lessen zijn te leren uit de wateroverlast door de extreme hoosbuien op 5 september? In elk geval moeten er aanpassingen komen in het watersysteem van Boskoop, vindt de sector.

Roep+om+actie+na+overstroming+Boskoop
© Koen van Wijk

Belangenbehartigers, kwekers en Hoogheemraadschap van Rijnland evalueren binnenkort over hoe de wateroverlast heeft kunnen ontstaan en 24 tot 36 uur bleef duren.

Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop maakt momenteel de balans op van de hevige wateroverlast van vorige week.

Honderd bedrijven

'We hebben reacties van tientallen kwekers binnen. Er zijn zeker honderd getroffen bedrijven. Hun schade is nog niet te taxeren. Voor velen duurt dat tot het aflevermoment komend voorjaar', aldus voorzitter Michel Gerritsen van de stichting.

De Boskoopse tuinbouw zet op een rij hoe het watersysteem in de regio verbeterd kan worden en wil daar afspraken over maken met Rijnland. 'Dit mag niet meer voorkomen', benadrukt Gerritsen.

150 millimeter

De hevige hoosbuien brachten op sommige plaatsen bijna 150 millimeter neerslag in een paar uur. Vooral in het oosten van Boskoop zorgde dat voor schade. Honderdduizenden plantjes dreven door kassen en over containervelden. Gerritsen: 'Daar was veel kwetsbaar, nieuw uitgangsmateriaal bij.'

Voor Rijnland was het pompen tegen de verdrukking in, omdat deze hoeveelheid regen bij lange na niet voorspeld was. Bovendien was de buffercapaciteit beperkt omdat waterbassins nog preventief gevuld waren vanwege de droogteperiode.

Piekwaterberging

Om de Greenport Boskoop zo snel mogelijk droog te krijgen, pompte Rijnland het water de aangrenzende, laaggelegen Middelburg en Tempelpolder in. Boeren in deze polder werden daardoor overvallen. LTO Noord wil daarom in gesprek met Rijnland over een structurele inrichting als piekwaterberging.

Het hoogheemraadschap gaat binnenkort zijn eigen handelen uitvoerig evalueren. Maar ook de tuinbouwsector moet naar zichzelf kijken, stelt coördinator Johan Kolk. 'Er zijn zeker aanpassingen nodig in het watersysteem, maar de sector heeft hierin zelf ook een rol.'

Ophogen

Zo zou het verstandig zijn als kwekers niet alleen investeren in kassen en techniek, maar ook hun percelen iets ophogen. 'Als je zo'n kapitaalintensief bedrijf hebt in een laaggelegen polder, is dat iets om over na te denken.'

Rijnland heeft de intentie om het gebied altijd droog te kunnen malen, stelt Kolk. 'Daarvoor zijn investeringen nodig als nieuwe duikers onder wegen. Maar er zijn ook kwekers die zulke aanpassingen nabij hun bedrijf dwarsbomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer