Brede steun voor Schouten bij aanpak prijsvorming

De Tweede Kamer steunt landbouwminister Carola Schouten in haar aanpak van oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen. In een Kamerdebat over het EU-voorstel voor het verbeteren van de positie van boeren en tuinders, kreeg de bewindsvrouw veel bijval.

Brede+steun+voor+Schouten+bij+aanpak+prijsvorming
© Ruud Ploeg

Schouten kondigde in juni aan dat het kabinet in navolging van het EU-voorstel de positie van boeren en tuinders gaat versterken. In aanvulling op het verbod op oneerlijke handelspraktijken geeft het kabinet ondernemers meer ruimte om de krachten te bundelen. Daarnaast komt er een meldpunt waar zij - vertrouwelijk - vermeende misstanden kunnen aangeven.

De versterking van de positie van boeren en tuinders is een van de pijlers onder de landbouwvisie die de minister zaterdag presenteerde. Zij wil de supermarkten nadrukkelijk bij haar plannen betrekken en is niet terughoudend als daar enige dwang bij nodig is.

Prijsopbouw

Maandagavond was Schouten aanwezig bij een door dagblad Trouw georganiseerde lezersavond in Zwolle (foto) rond het onderzoek De Staat van de Boer. Daar zei de bewindsvrouw dat ze meer transparantie wil bieden over de prijsopbouw van producten. 'Met die kennis kun je ook iets in beweging zetten.'

De houding is nu dat het goedkoopste product het beste product is. Dat moet veranderen.

Landbouwminister Carola Schouten

• Lees ook: Schouten wil naar kringlooplandbouw in 2030

De minister uitte haar ergernis over een onderzoek van de Consumentenbond naar de goedkoopste huismerken van supermarkten. 'Misschien moeten wij als ministerie advertentieruimte kopen om te laten zien hoeveel supermarkten de boeren en tuinders betalen. Dan kan consument zelf haar keuze bepalen.'

Dinsdag tijdens het Kamerdebat benadrukte Schouten dat die laatste opmerking 'gekscherend' bedoeld was. Dit betekent niet dat ze afstapt van haar harde lijn richting de supermarkten. 'De houding is nu dat het goedkoopste product het beste product is. Dat moet veranderen. Het moet gaan over de prijs die de boer ontvangt. We gaan deze discussie indringend voeren als dat nodig is.'

Margeverdeling

Bij de ACM wordt momenteel de Agro Nutri Monitor opgestart. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat vanaf 2019 periodiek onderzoek doen naar de prijsvorming en eventuele problemen in de voedselketen die een eerlijke margeverdeling in de weg staan. 'Consumenten kunnen dan met hun voeten stemmen', aldus Schouten.

In de Tweede Kamer kunnen de voorstellen van Schouten op brede steun rekenen. Al hebben partijen nog wel zo hun wensen voor verdere aanscherping van het wetsvoorstel.

Familiebedrijven

Het EU-voorstel dat boeren en tuinders meer bescherming moet bieden geldt voor bedrijven met een jaaromzet tot 50 miljoen euro. Zowel VVD, CDA als D66 vroegen Schouten deze grens te verruimen. Coöperaties in bijvoorbeeld de zuivel en afzetorganisaties van tuinders zitten hier al snel boven, maar zij vertegenwoordigen wel veel familiebedrijven die de dupe kunnen worden van oneerlijke handelspraktijken, benadrukken deze partijen

Schouten stelde daartegenover dat grote coöperaties zelf ook een machtspositie in de keten hebben en over eigen middelen beschikken om de strijd aan te gaan. 'Zij weten zelf wel de weg naar de ACM te vinden. Met deze wet willen wij kleinere partijen beschermen die zwakker staan', aldus de minister.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer