Minister Schouten presenteert haar landbouwvisie

Landbouwminister Carola Schouten presenteert zaterdag haar langverwachte toekomstvisie op de landbouw. De visie kwam tot stand na gesprekken met belangenorganisaties, maatschappelijke partijen en andere overheden.

De precieze inhoud van de landbouwvisie is nog niet bekend. LTO Nederland-voorzitter Marc Calon hoopt dat de Schoutens visie dezelfde toonzetting zal hebben als het regeerakkoord.

‘Met waardering voor de sterke, heterogene agrosector die kwaliteit produceert, die op het gebied van milieu en verduurzaming grotere prestaties heeft geleverd dan heel veel andere sectoren en waar Nederland dankzij de enorme exportwaarde veel geld aan verdient.’

De landbouwvisie moet volgens Calon aangeven hoe de sector alle ambities voor de komende decennia, bijvoorbeeld over het klimaat, waar kan maken. ‘Niet met meer regels, maar met ondersteuning.’

Gewasbescherming

De LTO-voorzitter wil onder meer dat de overheid zich sterk maakt voor een beter gewasbeschermingsbeleid met meer doel- en minder middelenvoorschriften en voor soepeler regels voor crispr-cas. ‘En dat ze eindelijk de individuele verantwoordelijkheid van de boer voorop zetten, zoals via de Kringloopwijzer in de veehouderij.’

Calon wijst tot slot op de versterking van de sterke internationale positie van de Nederlandse land- en tuinbouw. ‘Ik hoop echt dat deze visie niet stopt bij de Nederlandse grens, dat het geen Hansje Brinkers-verhaal zal zijn.’

Een belangrijk kompas voor Schouten bij het opstellen van haar landbouwvisie zal het essay 'Naar een wenkend perspectief voor de Nederlandse landbouw'van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn geweest dat in juli verscheen.

Inkomen

Hierin stelt het PBL dat de landbouw hard tegen grenzen aanloopt. De Nederlandse landbouw is hoogproductief en een internationaal concurrerende sector. Maar het inkomen van een grote groep boeren staat onder druk en milieudoelen worden niet gehaald.

Een koerswijziging richting verdienmodellen die duurzamer zijn voor boer én leefomgeving vraagt volgens het PBL om een breed gedragen toekomstbeeld en landbouwakkoord met een heldere taakverdeling tussen boeren, banken, regio's en de rijksoverheid.

Donderdag benadrukte het PBL nogmaals dat een koerswijziging noodzakelijk is. In de Balans van de Leefomgeving 2018 stelt het adviesorgaan dat de transitie in de landbouw niet snel genoeg gaat.

Op de schop

‘Politiek en beleid zullen in samenspraak met boerenorganisaties, ketenpartners en maatschappelijke partijen tot een gemeenschappelijke ontwikkelrichting moeten komen. Er moet nú worden doorgepakt: Nederland moet op de schop’, aldus het PBL.

Met de aankondiging van het verbod op een aantal oneerlijke handelspraktijken liep Schouten eind juni al vooruit op haar landbouwvisie. Met het verbod, een meldpunt voor misstanden en een onafhankelijke toezichthouder verstevigt zij de onderhandelingspositie van boeren en tuinders. Dit moet het voor boeren makkelijker maken om met onderscheidende, duurzame en economische rendabele concepten te komen.

Volg presentatie landbouwvisie op Nieuweoogst.nu

Rond de presentatie van de landbouwvisie heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een evenement georganiseerd. Dit vindt zaterdagmiddag 8 september plaats op Hoeve Biesland, een biologisch-dynamisch boerenbedrijf in Delfgauw met akkerbouw, veehouderij en een zorgtak. Zaterdagochtend kunt op de website Nieuweoogst.nu de hoofdpunten uit de visie lezen. Een verslag van de middag, presentaties en reacties volgt ‘s avonds. Wilt u al snel een indruk krijgen van de middag, volg dan onze Twitteraccount @nieuweoogstnu.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer