Meer+cameratoezicht+in+slachthuizen
Nieuws
© Twan Wiermans

Meer cameratoezicht in slachthuizen

Minister Carola Schouten (Landbouw) wil dat meer slachthuizen cameratoezicht krijgen, zodat inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunnen meekijken of dieren er fatsoenlijk worden behandeld. Maar dat gebeurt voorlopig alleen nog op vrijwillige basis, aldus de bewindsvrouw.

Donderdag debatteerde de Tweede Kamer over de misstanden in slachthuizen die recent aan het licht kwamen. Schouten zegt dat er al een proef loopt met cameratoezicht bij drie slachthuizen. Dat aantal kan volgens de minister vrij eenvoudig worden uitgebreid. In veel gevallen hangen er namelijk al camera's, maar staan die niet doorgeschakeld naar de NVWA. Volgens de minister zou het een uitgelezen kans zijn voor bedrijven om te laten zien dat zij niets te verbergen hebben.

Schouten vindt het nog te vroeg om te spreken over verplicht cameratoezicht. Ze wil eerst de uitkomsten van het genoemde experiment afwachten. De minister laat verder weten dat zij slachthuizen waar dieren worden mishandeld, strenger wil straffen. De boetes gaan omhoog en de drempel om bedrijven te sluiten juist omlaag.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer