Kamer+vraagt+en+krijgt+inzage+in+voortgang+GLB
Nieuws
© Dirk Hol

Kamer vraagt en krijgt inzage in voortgang GLB

De Tweede Kamer zal regelmatig op de hoogte worden gehouden van de GLB-onderhandelingen in Brussel. Die toezegging deed landbouwminister Carola Schouten dinsdagavond tijdens een Algemeen Overleg met de landbouwwoordvoerders van de verschillende partijen.

Tijdens dit eerste overleg over het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid voor de periode 201-2027 uitte de Tweede Kamer zijn zorgen over de aangekondigde 15 procent krimp van het GLB-budget en de gevolgen daarvan voor de Nederlandse land- en tuinbouw.

Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) vroeg de minister die discussie met ‘iets meer pit en vuur’ in te gaan. ‘Nederland moet het hoofd niet te snel in de schoot leggen. Minder budget is niet goed voor de Nederlandse land- en tuinbouw.’

Marktpositie

De commissieleden dringen er bij Schouten op aan om de discussie over de strategische plannen die iedere deelstaat straks voor de eigen land- en tuinbouw kan opstellen in ons land vroeg aan te gaan. Verschillende partijen wijzen daarbij op het belang van een gelijk speelveld voor de sector. Hogere eisen in Nederland kunnen de huidige marktpositie verslechteren.

Schouten zelf wil iets doen aan de veelgehoorde klacht onder boeren en tuinders dat de GLB-regelgeving te ingewikkeld is. ‘Het is mijn streven en ambitie om boeren zo duurzaam mogelijk te laten produceren met zo min mogelijk lasten. Die discussie moeten we gaan voeren.’

De minister gaat de Kamer via de agenda van de Euopese Landbouwraad op de hoogte houden van de voortgang van de GLB-besprekingen in Brussel. Ze zegde eveneens toe aan de bel te zullen trekken als uitkomsten van die onderhandelingen botsen met het kabinetsbeleid. Partijen krijgen volgens Schouten de kans tijdig hun inbreng te geven op de nationale actieplannen voor de land- en tuinbouw die het kabinet op termijn gaat opstellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer