Vion+heropent+runderslachterij+in+Beieren
Achtergrond
© Vion

Vion heropent runderslachterij in Beieren

'Het beste vlees van de wereld.' Dat levert de drastisch vernieuwde runderslachterij van Vion in het Zuid-Duitse Waldkraiburg volgens bedrijfsleider Klaus Erber. 'En deze slachterij draait sinds enkele weken zonder problemen', voegt Vion-directeur Bernd Stange er voor alle zekerheid aan toe.

Een van de grootste runderslachterijen in Europa. Zo presenteert Vion haar vestiging in Waldkraiburg. Een ruim dertig jaar oude slachterij voor runderen en varkens is daar bij lopende productie omgebouwd tot een moderne slachterij waar wekelijks vijfduizend runderen worden geslacht en uitgebeend.

Van de aangevoerde dieren bestaat 90 procent uit Fleckvieh, een in Zuid-Duitsland en in de Alpenregio vanouds populair dubbeldoelras. Waar de belangstelling voor geïmporteerd vlees uit bijvoorbeeld Argentinië afneemt, is er in Duitsland een toenemende vraag naar rundvlees van regionale herkomst. Dat biedt volgens Vion goede kansen voor het Fleckvieh.

Simmentaler

Een feit is wel dat consumenten Fleckvieh soms associëren met ouderwets en met niet-bijdetijdse veehouderijbedrijfjes. Daarom wordt in de marketing en promotie al enige tijd de naam Simmentaler gebruikt. Die blijkt een aanmerkelijk positiever imago te hebben.

80 tot 90 procent van de consumenten is nog vleesgenieter

Bernd Stange, directeur Vion Duitsland

Dat werkt bij de consument die vlees op het menu wil zetten. Vion-directeur Bernd Stange erkent dat het aantal vegetariërs langzaam maar zeker toeneemt. 'Maar aan de andere kant, 80 tot 90 procent van de consumenten is nog vleesgenieter', benadrukt hij. En juist veel van die vleesgenieters vragen volgens hem bewust om Simmentaler-vlees.

Gouden medaille

Een deel wordt als Simmental Goldbeef op de markt gebracht. Daarbij gaat het om de beste kwaliteit vlees van raszuiver Fleckvieh dat ten minste dertig dagen aan het karkas is gerijpt. De Goldbeef entrecote kreeg onlangs een gouden medaille tijdens een internationaal vleesevenement in Londen.

Ruim een derde van het rundvlees is bestemd voor export, met name voor de hogere marktsegmenten in Italië, Frankrijk en Spanje. Net als op de Duitse thuismarkt heeft Simmentaler-vlees daar een goede naam.

Diervriendelijk ingerichte wachtruimte en looproutes.
Diervriendelijk ingerichte wachtruimte en looproutes. © Vion

Kracht

'We leveren het beste vlees van de wereld', zegt Klaus Erber. Hij is bedrijfsleider van de vernieuwde slachterij in Waldkraiburg. 'Onze kracht is samenwerking met de boeren, regionaliteit en dierenwelzijn.'

Ruim 26.000 boeren uit Beieren leveren hun slachtvee aan Vion Waldkraiburg. Samen met drie producentenvereniging en 450 filialen van supermarktketen Rewe wordt in de de eigen deelstaat Simmental Pur in de markt gezet.

Dierenwelzijn

Stange benadrukt de inzet op dierenwelzijn. Zo is bij de modernisering van de slachterij gebruikgemaakt van adviezen van Temple Grandin, een Amerikaanse zoöloog die wereldwijd wordt erkend als ontwerper van 'humane' slachterijen. Ze adviseerde over looproutes en -richting en andere voorzieningen.

Het resultaat is dat de aangevoerde dieren in betrekkelijke rust de wachtruimtes ingaan. Ze worden daar kleinschalig opgevangen. Runderen uit verschillende transporten komen niet bij elkaar. Drinkwater is beschikbaar in ruime troggen en de dieren worden niet opgejaagd.

'We hebben van de aankomst van het vee tot aan de verdoving als begin van het slachtproces een nieuwe architectuur gerealiseerd die tot nu toe uniek is in Duitsland', zegt Anne Hiller. Ze is hoofd van de afdeling Kwaliteitsbewaking van Vion Duitsland. Vanuit die functie was ze ook betrokken bij de dierenwelzijnsaspecten van de nieuwe runderslachterij in Leeuwarden.

Welzijnscertificaat

Vion Waldkraiburg kreeg deze zomer als eerste runderslachterij in Duitsland het nieuwe welzijnscertificaat van de Tierschutzbund. Daarvoor moet ook aan eisen worden voldaan bij het transport van boerderij naar slachterij en bij het houden van de dieren. Voorlopig gaat het alleen nog om slachtkoeien. Later dit jaar wordt het ook uitgebreid naar slachtstieren en jongvee, aldus Stange.

'Wij zetten hiermee nieuwe standaarden in Europa', concludeert de Vion-directeur. 'We zijn ervan overtuigd dat dit de goede weg is. Het gaat om een niche. We doen het niet zozeer voor de winst als wel voor ons imago.'

Fleckvieh is het overheersende runderras in Beieren.
Fleckvieh is het overheersende runderras in Beieren. © Vion

Pers is welkom
De runderslachterij in Waldkraiburg wordt vandaag (zaterdag) officieel heropend na een twee jaar durende renovatie en uitbreiding. Sinds 2005, bij de overname van Südfleisch, is Vion eigenaar. Zes jaar geleden verschenen in de pers negatieve artikelen over werkomstandigheden en dierenwelzijn. Daar denkt Vion met de 22,6 miljoen kostende investeringen voorgoed een eind aan te hebben gemaakt. De Duitse pers was vorige week uitgenodigd voor een toelichting op de verbeteringen, inclusief een rondleiding door de vol in bedrijf zijnde slachterij. Het leidde tot positieve verhalen in vak- en regionale media. 'Meer en diervriendelijker' kopte het blad Top Agrar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer