Vion biedt extra data orgaangezondheid varkens

Varkenshouders krijgen sinds 13 juni in Farmingnet extra gegevens over orgaangezondheid teruggekoppeld. Het betreft informatie over afkeur van hart, middenrif en nieren. Gezonde varkens kan Vion met minder extra aandacht en arbeid verwerken tot veilig en gezond varkensvlees.

Vion+biedt+extra+data+orgaangezondheid+varkens
© Vion Food

Aan de slachtlijn werden al organen van vleesvarkens beoordeeld, zoals aandoeningen aan borstvlies, huid, poten, long en lever. Maar sinds 13 juni krijgen varkenshouders ook de afkeur van hart, middenrif en nieren van de varkens teruggekoppeld via het online informatiesysteem Farmingnet van Vion.

Als een karkas of een deel van een karkas is afgekeurd, wordt dat eveneens zichtbaar gemaakt voor de varkenshouder.

Waardevolle inzichten

'Het terugkoppelen van slachtbevindingen en specifieke onderzoeken in de slachterij leveren waardevolle inzichten op. De varkenshouder kan daardoor maatregelen nemen om het diergezondheidsmanagement te optimaliseren', zegt Derk Oorburg, directeur kwaliteit bij Vion Nederland. 'Bovendien is het met gezonde varkens prettiger werken en kan de varkenshouder het meeste rendement behalen.'

De geconstateerde aandoeningen en afwijkingen kosten geld en vragen extra aandacht en arbeid in de slachterij. 'En dat is niet efficiënt', stelt Oorburg. 'Door de orgaanafwijkingen en slachtafwijkingen inzichtelijk te maken, is gericht te werken aan de diergezondheid. Een hoog gezondheidsniveau hoort bij een duurzame veehouderij: een gezonde varkensvleesproductieketen die meetelt in de internationale top.'

Weinig bekend

Wat varkenshouders kunnen met de extra gegevens over de afkeur van hart, middenrif en nieren, kan de directeur kwaliteit niet concreet maken. 'Er is nog maar weinig bekend over het voorkomen van 'nieuwe' aandoeningen. Data over dergelijke orgaanafwijkingen zijn schaars in onze sector.' Maar het is hem wel duidelijk dat een varken waarvan niet alle organen gezond zijn, niet optimaal zal presteren.

Wat de gevolgen van die orgaanafwijkingen zijn voor de voeropname, voerconversie of groei van het varken is nog niet aan te geven. 'We beginnen met die zaken inzichtelijk te maken. Mochten op een varkensbedrijf meer of vaker orgaanafwijkingen worden gevonden dan op die van andere bedrijven, dan kan dat een aanjager zijn om de oorzaak te achterhalen en daardoor de diergezondheid verder te verbeteren', licht Oorburg toe.

Gezondheidsmanagement

'Vion besteedt doorlopend aandacht aan gezondheidsmanagement richting de varkenshouders. Wij geven hun nu extra parameters waarop ze kunnen sturen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  10 %
Meer weer