Asbesttrein Achterhoek op stoom

De astbesttrein in de Achterhoek maakt vanaf eind augustus een doorstart. Na drie proefprojecten wordt het collectieve saneringsproject voor asbestdaken na deze zomer uitgerold in acht deelgebieden in gemeente Bronckhorst.

Asbesttrein+Achterhoek+op+stoom
© asbestcoöperatie Overijssel

De Asbesttrein is een saneringsproject opgezet door LNAGRO de Ondernemerij en Synprofect. Met regio Achterhoek als opdrachtgever werken ze aan een structurele aanpak van asbestdaken in de Achterhoek, met als doel 'de Achterhoek asbestdakenvrij in 2024', het jaar waarin alle Nederlandse asbestdaken moeten zijn gesaneerd.

Om dat te bereiken, moeten de komende jaren in de Achterhoek nog 65 deelgebieden worden bediend, geeft projectleider Anton Legeland aan. 'Willen we dat halen, dan moet elke twee weken ergens een project worden opgestart. Daarover worden de komende maanden knopen doorgehakt.'

Stoppers

Legeland benadrukt dat niet alleen actieve boerenbedrijven kunnen meedoen aan de collectieve asbestsanering. 'Zeker in de helft van de gevallen gaat het om beëindigde of stoppende boerenbedrijven, of om particuliere daken met asbest erop.' Daarbij horen bijvoorbeeld veel varkenshouders die voor 2020 aan de saneringsregeling meedoen.

De ervaring met de drie proefprojecten leert dat de animo voor deelname aan collectieve asbestsanering groeit. Dat heeft er volgens Legeland mee te maken dat meer mensen ervan afweten. 'In het begin waren er meer zorgen en onwetendheid. Maar de erkenning van het probleem groeit. Dat merk je ook aan de vragen die worden gesteld bij de informatiebijeenkomsten.'

Keukentafelgesprek

Na zo'n algemene informatiebijeenkomst volgt bij zeker 80 procent van die deelnemers een keukentafelgesprek. De volgende fase is een saneringsplan. Vanaf dat moment zijn aan het vervolgtraject kosten verbonden. Naast een inventarisatie en het plan van aanpak volgt dan een offerte voor sanering, schetst Legeland de procedure. 'Doordat we met clustering van de vraag en via vooraanbesteding werken, verloopt de procedure vlot en kunnen we scherpe prijzen aanbieden.'

In 2016-2017 zijn drie pilots door de Asbesttrein uitgevoerd in de gemeenten Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Berkelland. In overleg met de regio Achterhoek en provincie Gelderland wordt momenteel een aantal nieuwe projecten voorbereid. 'De gemeenten en provincie maken de keuzes', verklaart Legeland. 'Maar ook dorpsverenigingen hebben een stem. Als die aan de bel trekken, wordt daarnaar geluisterd.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer