Subsidie asbestsanering omhoog naar 23 miljoen euro

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hoogt de voor 2018 beschikbare subsidie voor sanering van asbestdaken op naar 23 miljoen euro. Dat is ruim twee maal zoveel als oorspronkelijk was gereserveerd.

Subsidie+asbestsanering+omhoog+naar+23+miljoen+euro
© Twan Wiermans

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft de verruiming van het budget gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. In juni trok ze het beschikbare bedrag ook al op, toen van 11,3 naar 17,5 miljoen euro.

Met het extra geld wil de bewindsvrouw 'de ingezette versnelling blijven ondersteunen'. Vorig jaar is met 11 miljoen vierkante meter meer asbestdak gesaneerd dan in de voorgaande jaren. In 2005 was het 7 miljoen vierkante meter en in 2016 ruim 10 miljoen.

Werkbakken aan hijskranen

Volgens het bedrijfsleven zou het tempo nog hoger zijn als wat praktischer omgegaan zou worden met de strenge regels rond asbestsanering. Zo maakt het strikt handhaven van het verbod op open werkbakken aan hijskranen het verwijderen van grote daken een stuk lastiger.

Voorlopig is er voor dat laatste probleem geen oplossing. Van Veldhoven meldt dat nog onderzoek gaande is naar de gevaren van deze werkbakken en naar mogelijke oplossingen. Haar collega Tamara van Ark (SZW) zal daarover pas na het zomerreces rapporteren.

Maximaal 90 miljoen euro

De ruimere subsidie voor asbestsanering btekent overigens niet dat er in totaliteit meer geld beschikbaar komt. De landelijke subsidieregeling blijft gemaximeerd op 90 miljoen euro. Het ziet er naar uit dat dat bedrag in de loop van volgend jaar opgesoupeerd is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer