Vijf+vragen+over+wettelijke+regeling+asbestverbod
5 vragen
© Twan Wiermans

Vijf vragen over wettelijke regeling asbestverbod

Al jaren wordt gewaarschuwd dat de aanwezigheid van asbestdaken vanaf 2024 verboden is, maar het is nog steeds niet wettelijk geregeld. Daar gaat binnenkort verandering in komen. Wat is er aan de hand?

Wat is er de afgelopen jaren gebeurd?

Zes jaar geleden kondigde toenmalig staatssecretaris Joop Atsma (I&M) aan dat vanaf 2024 in Nederland geen asbestdaken en geen asbestgevelbekleding meer aanwezig mogen zijn. Dat zou dertig jaar zijn nadat de toepassing van asbest verboden werd.

In de tussentijd zijn subsidieregelingen opgezet om het ruimen van asbestdaken te versnellen, maar het formele wettelijk verbod bleef uit. Wel zette voormalig staatssecretaris Sharon Dijksma (I&M) vorig jaar een aantal procedures in werking.

Wanneer wordt het nu concreet?

Volgende week, nog net voor het zomerreces, debatteert de Tweede Kamer over een wetswijziging die zo'n verbod mogelijk maakt. Het gaat om een wijziging van de Wet milieubeheer. Daarin komt een bepaling die het mogelijk maakt om bij algemene maatregel van bestuur (AMvB) het voorhanden hebben van asbestproducten te verbieden. Bovendien kan de overheid eigenaren dan verplichten om nog aanwezig asbest te verwijderen.

Wat is er dan verder nog nodig?

Na goedkeuring van de wetswijziging door de Eerste Kamer later dit jaar, is de weg vrij voor de AMvB waarin het verbod en de verwijderingsplicht worden vastgelegd. Dat zal naar verwachting direct na de parlementaire behandeling gebeuren.

Is er een politieke meerderheid voor een verbod op asbestdaken?

Ja, daarvoor is brede steun. Een verbod zal er zeker komen. Wel leven er twijfels of met het huidige beleid de datum van 1 januari 2024 haalbaar is. De uiterst strenge regels voor asbestverwijdering maken sanering van een dak erg duur en in de loop van volgend jaar raakt het geld voor de landelijke saneringsregeling op. Bovendien vertraagt het verbod op het gebruik van hijskranen met werkbak de voortgang. Kortom, het tempo van asbestverwijdering ligt te laag om dan alle daken gesaneerd te hebben.

Hoe denkt de regering dat op te lossen?

De huidige staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W) ziet mogelijkheden voor een versnelling. Ze wijst op het speciale programmabureau van het ministerie van I&W dat alle initiatieven coördineert. Een nieuwe subsidieregeling wil ze niet. Wel denkt ze aan het verstrekken van leningen.

Op de Tweede Kamer maakt dat niet al te veel indruk. Veel fracties zullen naar verwachting een meer stimulerend beleid eisen. Ook zal volgende week zeker een versoepeling van de veiligheidsvoorschriften aan de orde komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
Meer weer