Erven Hof van Twente worden duurzamer

Op het platteland bestaat grote behoefte aan ondersteuning om erven duurzamer te maken. Dat blijkt uit een proefproject in gemeente Hof van Twente.

Erven+Hof+van+Twente+worden+duurzamer
© Leonie Vaarhorst

De aanpak van asbestsanering, energiebesparing, maar ook functieverandering of doorontwikkeling van de bebouwing leeft in Hof van Twente. Dat blijkt uit een enquête en uit de opkomst bij een gemeentelijke informatiebijeenkomst over de pilot. Er kwamen zo'n honderd bewoners op af uit de buurtschappen Herike-Elsen en Elsenerbroek tussen Rijssen en Goor.

Het zoeken naar oplossingen om je erf toekomstbestendig te maken blijkt een lastige opgave. Als eigenaar van een plattelandserf komt er dan veel op je af: functieverandering van overtollige bebouwing of het slopen ervan, asbest saneren, energiebesparing of duurzame energieopwekking vragen om specifieke kennis en inzicht in vaak complexe regelgeving.

Samenwerking

Deze processen zo soepel mogelijk laten verlopen vergt samenwerking tussen bewoners en overheid. Het dient beide partijen: de bewoners kunnen vooruit en het houdt het platteland vitaal. 'Daarom willen we er graag proactief naar kijken: wat komt er op de bewoners af, hoe creëren we nieuwe dynamiek en hoe kunnen we het behapbaar en uitvoerbaar maken', houdt wethouder Wim Meulenkamp van Hof van Twente de deelnemers voor.

De kunst is om de ontwikkelingen die op je afkomen, om te buigen naar kansen

Wilco Pasman, gebiedsmanager gemeente Hof van Twente

In het proefproject 'Toekomstgerichte erven' krijgen de bewoners de kans samen met een gebiedsmanager de bedreigingen en vooral kansen van hun erf in beeld te brengen. De bewoners en ondernemers kunnen ideeën spuien. De gebiedsmanager heeft inzicht in wet- en regelgeving en weet bijvoorbeeld welke subsidies mogelijk zijn. Zo helpt hij plannen concreet maken.

Gesprek

In de twee buurtschappen hebben zich 130 gegadigden aangemeld voor zo'n gesprek. Op een totaal van 360 adressen is dat een mooie score, vindt gebiedsmanager Wilco Pasman. 'De kunst is om de ontwikkelingen die op je afkomen, om te buigen naar kansen. Daarvoor moet je samen zoeken naar een nieuw verdienmodel voor je erf. Al die aspecten moet je daarom niet apart zetten, maar in zijn totaliteit zien.' Pasman noemt recreatie en toerisme als inkomstenbron.

De problematiek van erf tot erf is gevarieerd. Een melkveehouder vertelt behoorlijk klem te zitten door de verplichte asbestsanering. 'We willen graag saneren, maar krijgen dit niet gefinancierd bij de bank. We willen ons bedrijf het liefst doorontwikkelen, maar het asbest is een groot probleem.'

Een buurtgenoot worstelt als particulier vooral met de beperkingen van zijn monumentale boerderij. 'Wil je verder, dan botst het behoud van de monumentale waarde al snel met nieuwe bewoning. Zo hebben we nog te maken met een stankcirkel. Onze kleindochter wil een deel van de voormalige stal gaan bewonen en dat lukt dus niet.'

Ondersteuning

De wethouder steekt de bewoners een hart onder de riem. Hij wijst op de mogelijke ondersteuning. Ook werkt de provincie aan een zachte financiering om lastige asbestsaneringsprojecten toch van de grond te krijgen. 'Verder proberen we ons niet te veel te laten weerhouden door regelgeving die ons in de weg zit. Desnoods gaan we naar Den Haag', klinkt het strijdlustig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer