Vleespluimveehouder+profiteert+van+gunstige+markt
Nieuws
© Twan Wiermans

Vleespluimveehouder profiteert van gunstige markt

De marktomstandigheden zijn in 2018 gunstig voor de pluimveevleesindustrie en Nederlandse pluimveehouders. De verwachting is dat de financiële prestaties boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar uitkomen. Dat meldt Rabobank in een marktupdate.

De Europese pluimveevleesindustrie presteert goed bij een positief marktsentiment, stelt Rabobank vast. Pluimveevleesprijzen zijn in het tweede kwartaal van 2018 gestegen (+3 procent) ten opzicht van het eerste kwartaal. Daarbij zijn de voerprijzen slechts 2 procent gestegen.

Een belangrijke reden van de gestegen pluimveevleesprijzen noemt Rabobank het beperkte aanbod van borstvlees in Europa. Dit leidde tot een stijging van de prijzen voor bevroren borstvlees van 10 procent.

Importen gedaald

De EU-importen zijn in het eerste kwartaal van 2018 met 8 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Door de EU zijn exportrestricties afgegeven aan twintig Braziliaanse slachterijen, vanwege overtreding van Europese richtlijnen voor monitoring van Salmonella. De laatste van deze restricties zijn pas in april dit jaar afgegeven. Rabobank verwacht dat daardoor de impact op de importcijfers nog groter zal zijn.

In Nederland zijn de marges in de eerste helft van 2018 toegenomen ten opzichte van 2017. De brutomarge berekening (bron: vakblad Pluimveehouderij) laat een niveau zien van 46,8 cent per maand over de eerste vier maanden van 2018. Dit is het hoogste niveau in vier jaar tijd, concludeert Rabobank in de marktupdate.

Opmerking daarbij is dat deze berekening van grondslag is veranderd door de overgang van de BCP notering naar de VCN. Het voer is over deze periode in 2018 0,5 cent per kg goedkoper geweest en de VCN notering lag 1,3 cent hoger.

Boven verwachting

Rabobank concludeert dat de Europese pluimvee-industrie dankzij een goed marktevenwicht, in de eerste helft van 2018 boven verwachting heeft gepresteerd. De vraag naar pluimveevlees is onverminderd goed en de productie neemt toe. In West-Europa breidt de productie nauwelijks uit.

Dit komt door de opkomst van concepten met een lagere dierbezetting en door steeds verdergaande beperkingen om uit te breiden. Het aanbod van levende kuikens voor de slachterijen is relatief krap in relatie tot de slachtcapaciteit.

Doordat de vraag naar levende vleeskuikens op dit moment groter is dan het aanbod, is de marktpositie van pluimveehouders verbeterd. In Nederland geldt nog dat de sector gebonden is aan het bezit van pluimveerechten, een extra belemmering om de productie te kunnen verhogen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  9° / 8°
  50 %
 • Zondag
  11° / 7°
  70 %
 • Maandag
  8° / 7°
  70 %
Meer weer