Hoger+marktsegment+en+rustige+groei
Reportage
© Dick van Doorn

Hoger marktsegment en rustige groei

'Herkomst is meer dan een nummer'. Met deze slogan zetten Sjef en Hanneke de Baar hun bedrijf op de kaart. Ze zetten zo'n 25 procent van de eieren zelf af. Ze leveren aan Agrimarkt-supermarkten, horeca, instellingen en groothandel.

Sjef (52) en Hanneke (47) de Baar uit het plaatsje Den Bommel op Goeree-Overflakkee namen in 2004 het akkerbouw- en vleeskuikenbedrijf van de ouders van Sjef over. Het ging om 37 hectare akkerbouw met onder meer aardappels, suikerbieten, uien en peen. Er stond één stal met 28.000 vleeskuikens. 'Mijn schoonvader heeft ons dagelijks meegeholpen op het bedrijf, tot zijn ziekte een aantal jaren geleden', vertelt Hanneke de Baar.

Omdat ze bij de overname in 2004 het gemengde bedrijf niet voldoende toekomstbestendig vonden en uitbreiden met vleeskuikens niet mogelijk was, besloot de familie over te stappen van vleeskuikens naar leghennen met uitloop. 'We wilden meer rendement halen uit de stal die er stond en het gezinsinkomen volledig uit het bedrijf halen.'

De Baar werkte tot 2013 buitenshuis voor verschillende werkgevers in de agrarische sector. Zij zet zich nu nog in voor Kijkbijdeboer dat altijd op tweede paasdag op Goeree-Overflakkee wordt georganiseerd. Ook is ze portefeuillehouder Pluimveehouderij voor LTO-Noord Zuid-Holland.

Een Beter Leven-ster heeft voor ons bedrijf op dit moment geen toegevoegde waarde

Hanneke de Baar, leghennenhouder

Vergunning

De vergunning om de vleeskuikenstal om te bouwen tot volièrestal voor 24.000 leghennen met uitloop, kregen ze vlot. Er mocht slechts 20 procent aan staloppervlak bijkomen, volgens het bestemmingsplan. Net voldoende voor een overdekte uitloop.

'De vergunning voor de tweede stal ging niet vanzelf. Uitbreiding voor intensieve veehouderij was niet mogelijk', aldus Sjef de Baar. Nadat de aankoop van een andere locatie niet doorging en na veel praten, wilde de gemeente meedenken. Er bleek ruimte te zijn om vrije uitloop als grondgebonden te zien.

Tweede stal

In 2010 werd de tweede stal voor vrije uitloopkippen gebouwd. Hanneke de Baar: 'We wilden opschalen om onder andere een aantrekkelijke partner te blijven voor onze afnemer, Eierhandel R. van Zetten.' De familie heeft twee vrije uitloopstallen, maar houdt meestal in één stal scharrelkippen, omdat er niet altijd voldoende grond beschikbaar is.

De volgende stap kwam in 2012, na de pilot 'Het Nieuwe Veehouden' van het ministerie van LNV waar ze aan meededen. 'Wij dachten al langer aan het opzetten van eigen afzet. We zitten in een gebied met heel weinig leghennenbedrijven en regionale producten zijn in opkomst. In dat kader ontwikkelden wij Eibaar.nl, direct van de boerderij'.

Ei met verhaal

Sjef de Baar: 'Eibaar staat voor aaibaar. Het is een leuke woordspeling op onze achternaam en wat we willen uitstralen.' Er kwam een website en er werden flyers gedrukt en accounts aangemaakt op sociale media. Hierdoor veranderde het ei van 'een ei met een nummer' in 'een ei met een verhaal'.

Agrimarkt van CZAV zocht een streekleverancier en wilde een deel van de eieren wel hebben. De familie ontwikkelde een eigen eierdoosje en vroeg een pakstationerkenning en barcodes aan. Hanneke de Baar: 'Je moet natuurlijk wel aan wettelijke regels voldoen als je zelf eieren gaat sorteren en afzetten. We kozen voor een hoger marktsegment en rustige groei.'

Sorteermachine

Eerst werd met de hand ingepakt. Omdat de afzet groeide, is in 2015 geïnvesteerd in een nieuw eierlokaal met sorteermachine. Met een Moba 2500 kan direct in de kleinverpakking worden ingepakt.

De familie De Baar wil dat Eibaar dicht bij de consument staat. Vandaar dat in en buiten de stal camera's hangen, zodat klanten via de Eibaar-website kunnen zien hoe de leefsituatie van de hennen is. 'Dat is wel belangrijk. Veel mensen hebben geen goed beeld van pluimveebedrijven. We organiseren daarom ook in de mei- en zomervakantie iedere zaterdag een rondleiding van een uur op een vast tijdstip', zegt Hanneke de Baar.

'Het is een gratis excursie die we als investering zien in de afzet van ons product.' Via advertenties in de krant en flyers bij supermarktschappen, het VVV en campings wordt er bekendheid aan gegeven.

Klantvriendelijkheid

Klantvriendelijkheid is zeer belangrijk, volgens De Baar. De eierautomaat uit 2010 is daarom onlangs vervangen door een automaat met contactloos betalen. De verwachting is dat de verkoop hierdoor omhoog gaat.

De familie heeft de ISA Dekalb White-hen. 'Technisch presteren we bovengemiddeld', zegt Sjef de Baar. Voorheen hadden ze bruine hennen, maar de laatste rondes werken ze met witte. Ook deze worden in het hogere prijssegment verkocht. Voorlopig gaan ze niet voor sterren van het Beter Leven-keurmerk, maar in de toekomst zou dit zomaar kunnen. Hanneke de Baar: 'Eibaar-klanten kopen de eieren om de herkenbaarheid en het verhaal, een ster heeft op dit moment geen toegevoegde waarde.'

'Kippen zijn net als mensen'
De familie De Baar heeft een 'aangeklede uitloop' met veel begroeiing, zodat de hennen met weinig stress van de stal naar de uitloop en weer terug kunnen. Bijzonder is dat ze speciaal voor hennen die ervan houden om lang in de uitloop te blijven, een klein luikje hebben dat open blijft tot 's avonds laat. In de stal is bewust gekozen voor veel licht. Sjef en Hanneke de Baar denken dat dit een positief effect heeft bij het houden van hennen met onbehandelde snavels. Sjef de Baar: 'Onze opfokker werkt met veel licht, dus ik verhoog de eerste weken van de ronde de lichtsterkte, zodat ze er rustig aan kunnen wennen. Ik werk met veel licht, omdat kippen net als mensen zijn; in het donker worden ze schrikachtig. Als het licht is, zien ze wat er gebeurt en zijn ze veel rustiger.'
Het volièresysteem van Jansen Poultry Equipment in de nieuwe stal bevalt goed. Wel hebben ze meer zitstokken en legnesten dan voorgeschreven. 'Wij zitten dus ruimer dan de norm, in het belang van het welzijn van de hen.'

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer